Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військова служба в Україні: в чому відмінність між чоловіками та жінками в ЗСУ

Доволі багато жінок проходить службу в Збройних силах України, при цьому, їхні обов'язки майже не відрізняються від обов'язків чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Жінки в ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

З початку повномасштабного вторгнення, Україну від ворога захищає велика кількість військових. Зокрема, серед них є чимало жінок, які теж старанно виконують свої обов'язки та протистоять агресору. Однак, між службою жінок та чоловіків в армії є незначні відмінності.

Про це нам розповіла військова адвокатка Аліна Редько.

Відмінність між службою жінок та чоловіків

Юристка Аліна Редько розповіла про те, що в загальному жінки, що служать в Збройних силах України чи інших військових формуваннях виконують фактично ті ж самі обов'язки, що і чоловіки. Однак, між ними все ж є незначні відмінності.

Зокрема, мова йде про деякі винятки, до прикладу можна навести охорону материнства, а також заборону дискримінації за ознакою статі.

"До прикладу, військовослужбовці-жінки мають право звільнитись з військової служби під час воєнного стану у звʼязку з вагітністю або у звʼязку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку", – зазначила військова адвокатка Аліна Редько.

Крім того, вона додала, що жінка, яка виховує трьох або більше дітей або ж вагітна жінка мають право на переведення на рівнозначну посаду, де обсяг роботи буде значно меншим, ніж попередній

Призов одиноких батьків

Раніше ми писали про те, що військова адвокатка Аліна Калашникова розповіла, чи можуть мобілізувати до лав Збройних сил України батька, що самостійно виховує дитину.

Вона заявила, що згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" одинокі батьки мають законне право на відстрочку від призову.

"Такий чоловік має звернутися до ТЦК із заявою із проханням про оформлення відстрочки та пакетом документів: рішення про розірвання шлюбу з дружиною/рішення про позбавлення батьківських прав мами; свідоцтво про народження дитини; акт обстеження житлово-побутових умов проживання; інші документи, що це підтверджують", – додала адвокатка.

Крім того, вона заявила, що тут не грає ролі, скільки дітей перебуває на утриманні у особи, адже для відстрочки достатньо навіть однієї дитини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, з якими вадами зору не призвуть до армії. Також ми повідомляли, як зміниться мобілізація в Україні в 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.