Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військові мають право на виїзд з України? В яких випадках це можливо

Українські військовослужбовці мають право під час воєнного стану виїжджати за кордон, однак лише в деяких випадках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військові можуть виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації, яка в Україні триває від початку повномасштабної війни, військовозобов'язані чоловіки не мають право виїжджати за кордон, адже вони підлягають призову. В більшості це стосується і самих військових, хоча в деяких випадках вони можуть покинути Україну.

Про це розповів адвокат Андрій Кириленко.

Коли військові можуть перетинати кордон

Експерт розповідає, що в Україні існує доволі багато випадків, коли військовий може покинути територію держави та виїхати за кордон.

"Військові можуть перетинати кордон, якщо міністр оборони, керівник військового формування, керівник правоохоронного органу спеціального призначення, керівник розвідувального органу прийняв рішення щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони. А також у випадку направлення на лікування", – зазначив військовий адвокат Андрій Кириленко.

Варто додати, що доволі поширеною є ситуація, коли українські військовослужбовці виїжджають за кордон через те, що вони їдуть до іншої країни на навчання.

Хто може перетнути кордон під час війни

Раніше ми писали про те, що військова адвокатка Аліна Калашникова розповіла, які особи мають право перетинати державний кордон під час воєнного стану та загальної мобілізації, що триває від початку повномасштабного вторгнення.

Вона зазначила, що з самого початку війни доволі велика кількість чоловіків виїхали за кордон. Однак більшість з них мали достатньо вагомі причини, що дозволяли покинути територію України для виїзду. При цьому, сама Калашникова зазначає, що для перетину непотрібно мати відстрочку, адже можна мати лише відповідний дозвіл.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону, і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – зазначила військова адвокатка.

Також вона додала, що в більшості право на виїзд за кордон мають особи, у яких є серйозні проблеми зі здоров'ям, наявний статус особи з інвалідністю, доглядають за особою, у якої є такий статус або ж інші причини, що дозволяють перетинати державний кордон під час війни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати до війська одиноких батьків. Також ми повідомляли, з якими вадами зору не можуть призвати до армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.