Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Захисники можуть відправитися на лікування за кордон – які документи потрібні

Українські військовослужбовці нерідко відправляються на лікування до інших країн після поранення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Лікування за кордоном для військових

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні спростили процедуру направлення військовослужбовців на лікування за кордоном. Таким чином, пораненим чи травмованим бійцям вдасться легше потрапити до іншої країни.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.

Лікування за кордоном

У заяві пресслужби йдеться про те, що відтепер військові, які отримали поранення, контузії чи травми під час повномасштабної війни можуть потрапити на лікування до іншої країни за спрощеною процедурою.

Зокрема, для цього знадобляться такі документи:

  • висновок, в якому йдеться про необхідність направлення військового на лікування до іншої країни;
  • згода самого військовослужбовця або ж його представника на лікування за кордоном;
  • виписка з медичної карти амбулаторного чи стаціонарного хворого з формою, яка затверджена Міністерством охорони здоров'я;
  • згода на обробку, а також передачу персональних даних військовослужбовця медичним закладам інших держав.

Після подання відповідних документів Міністерство охорони здоров'я надсилає лист до органу зі складу сектору безпеки та оборони (де сама особа проходить службу). Згодом, цей орган надсилає до МОЗ документ з листом-направленням.

Далі МОЗ звертається до іноземної держави з питанням, чи готові вони прийняти військового на лікування. У випадку, якщо готові – Єврокомісія транспортує самого захисника на лікування.

Скільки можуть лікувати військових за кордоном

Раніше ми писали про те, що представник Кабінету міністрів України у Верховній Раді Тарас Мельничук розповів про те, що стосовно лікування військовослужбовців за кордоном можуть відбутися важливі зміни.

Зокрема, під час засідання уряду вдалося прийняти рішення, що бійці, які отримали поранення в ході виконання бойових завдань на фронті зможуть лікуватися за кордоном не більше ніж 12 місяців.

"Встановлено, що загальний час перебування захисника України на лікуванні за кордоном, включаючи час переміщення з одного іноземного закладу охорони здоров’я до іншого та час очікування між плановими хірургічними втручаннями, не може перевищувати 12 місяців поспіль", – розповів Тарас Мельничук.

Від початку повномасштабної війни, на лікування за кордон було відправлено близько 4 тисячі військовослужбовців Збройних сил України чи інших формувань.

Однак, здебільшого захисники проходять лікування в Україні, те ж саме стосується і реабілітації.

Нагадаємо, раніше ми писали, які зміни щодо виїзду за кордон для військовослужбовців можуть прийняти в Україні. Також ми повідомляли, як новий проєкт закону може вплинути на перетин кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.