Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Американські танки Abrams вже в Україні — на що здатні та яка ціна

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що легендарний символ американської армії вже скоро допомагатиме ЗСУ знищувати ворогів

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Україна отримала танки США ще 23 вересня

Фото: Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

В Україну прибули американські танки Abrams. Наразі вже триває підготовка до посилення ними бригад.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Хороші новини від Умєрова (міністра оборони України – ред.). "Абрамси" вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання", – написав Зеленський за підсумками щоденної наради.

Характеристики Abrams

Як і Leopard 2, американський танк Abrams є легендарним символом армії США.

Це захищений та рухливий танк із потужним озброєнням. Саме на ньому вперше була використана композитна багатошарова броня типу Chobham. Висока захищеність машини спричинила і зростання ваги, яка становить 66,8 т.

Інші характеристики Abrams:

  • екіпаж: 4 людини;
  • двигун: 1 500 кінських сил;
  • калібр гармати: 120 мм;
  • максимальна швидкість: 68 км/год.

Вартість одного танку — від 6,21 млн доларів США.

Україні на початку 2023 року пообіцяли Abrams: що відомо

Ще 25 січня американський лідер Джо Байден заявив, що США передадуть Україні свої танки Abrams до кінця цього року. Мова йде про танки Abrams M1A1 замість версії M1A2. Як пояснювали в Пентагоні, "це прискорить постачання танків".

У липні стало відомо, що військовослужбовці ЗСУ почали навчання на американських танках на базі в Німеччині. При цьому тодішній міністр оборони України Олексій Резніков прогнозував, що "Abrams нібито не братимуть участі у поточному українському контрнаступі".

Днями представник Пентагону заявив, що танки будуть доставлені в Україну вже найближчими днями та тижнями.

А вже 25 вересня журналісти The New York Times із посиланням на двох посадовців американського міністерства оборони повідомило, що перша партія прибула в Україну 23 вересня, однак їхню точну кількість не вказали.

Для чого ЗСУ американські танки

За словами керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, Україна використовуватиме танки Abrams "дуже обережно і тільки для добре розроблених операцій".
Головний розвідник пояснив, якщо такі танки використовувати на передовій і просто в загальновійськовому бою, то вони не проживуть дуже довго. Адже такі машини потрібно застосовувати в проривних і дуже добре підготовлених операціях.

Без якої найдорожчої зброї ЗСУ не обійтися

Раніше ми повідомляли, що аби перемогти у війні, потрібно багато важкого озброєння. Воно коштує великих грошей. Як розповідав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, необхідно виснажувати постачальницький режим росіян і одночасно бити по живій силі та техніці. В цьому повинна допомогти така зброя:

  • ракети дальнього радіуса дії ATACMS – 1 млн доларів;
  • гаубиці CAESAR II – від 2,9 до 5,2 млн доларів;
  • системи залпового вогню нового покоління HIMARS – 4 млн доларів;
  • самохідні артилерійські установки Archer – 5 млн доларів;
  • штурмовики А-10 – 19 млн доларів;
  • винищувачі F-16 – від 35 до 55 млн доларів;
  • мобільні ЗРК NASAMS – 100 млн доларів;
  • зенітно-ракетні комплекси Patriot – 1 млрд доларів.

Маючи необхідну кількість зброї, Україна зможе швидко отримати перевагу на полі бою та завдати нищівного удару російським окупантам.

Раніше ми писали, що США вперше передали Україні снаряди зі збідненим ураном і розповідали, яка вартість нового пакету допомоги. Також ми повідомляли, що Україні передадуть британські розвідувальні машини Scimitar.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.