Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Спонсорування війни: скільки зброї українці "допомогли" купити Росії у 2023 році

Українці спонсорують ворожу армію переглядами російського контенту та прослуховуванням російської музики на стрімінгових майданчиках

Фото: Youtube, Цензор.НЕТ. Колаж: Pro Війну

Скільки українці заплатили за російський контент у 2023 році

Фото: Youtube, Цензор.НЕТ. Колаж: Pro Війну

Російські автори контенту заробляють на українських переглядах та прослуховуваннях і з цього доходу платять податки в російський бюджет, левова частка якого – кошти на війну проти України. Цьогоріч українці наслухали на 5 мільйонів доларів, які витратили на зброю проти української державності.

Про це свідчить інфографіка Top Lead.

До слова, у 2023 році російські автори отримали від українців близько 81 мільйона доларів, з яких 5 – податок до російського бюджету. Варто зауважити, що ці на ці кошти можна придбати 10 000 FPV-дронів для Збройних сил України.

Російський контент хочуть повністю заборонити в українському YouTube й інших застосунках

Раніше ми писали, що в Україні розглядається можливість повної заборони російської музики в YouTube та інших мобільних застосунках. Цю ініціативу підтримує Міністерство цифрової трансформації України та журналістка Яніна Соколова.

Зі слів Соколової, заборона російської музики є необхідною для того, щоб зменшити вплив російської пропаганди на українське суспільство. Вона зазначає, що навіть російські виконавці, які не підтримують війну, продовжують отримувати гроші від своєї творчості, які потім використовуються для фінансування російської армії.

"Ми платимо їм за це. Вони беруть ці гроші, віддають на СВО і потім нас бомблять", – сказала Соколова.

Окрім музики, журналістка також пропонує заборонити в Україні весь контент, який створюють росіяни на своїй території. Це стосується блогів, інтерв'ю та інших форм медіа.

"Це не грає ролі. Іноагент він чи ні – він нас вганяє в російський простір", – додала журналістка.

Варто зазначити, що в червні 2022 року Верховна Рада України вже ухвалила закон, який забороняє російську музику в закладах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також у медіа. Однак нова заборона, яка стосується YouTube та інших мобільних застосунків, буде ще більш суттєвою.

Які штрафи за використання російської культури в Києві

Також ми зазначали, що в Україні діє заборона на трансляцію російської музики в закладах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також у медіа. Ця заборона була введена в дію 7 жовтня 2022 року законом № 7273-д.

За порушення цієї заборони передбачені санкції. Телерадіоорганізації або інтернет-провайдери, які отримали ліцензію на ретрансляцію каналів, можуть бути оштрафовані у розмірі 10% розміру ліцензійного збору. Це означає, що, наприклад, якщо розмір ліцензійного збору становить 100 000 гривень, то штраф за порушення заборони становитиме 10 000 гривень.

Якщо порушник не сплатить штраф протягом 30 днів, за кожен день прострочення буде нараховуватися пеня у розмірі 1% суми штрафу.

Крім того, за порушення заборони на трансляцію російської музики можуть бути накладені такі штрафи:

  • від 325 тисяч гривень до 650 тисяч гривень за організацію гастролей чи концерту російського співака в Україні;

  • від 800 до 2 550 гривень за виявлення музики в салоні автобуса чи маршрутки (штраф стягується з водія).

Ці штрафи передбачені в окремих законодавчих актах, хоч і не передбачені у законі № 7273-д.

Нагадаємо, ми писали про деталі масованої атаки Росії на Україну 23 січня. Також ми повідомляли, що Росія нагнітає ситуацію в Чорному морі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.