Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військові залишаться без виплат? Міністр приголомшив сумою, якої не вистачає у бюджеті

Рустем Умєров повідомив про суму, якої не вистачає на виплати українським військовим

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН, Facebook-сторінка Рустема Умєрова. Колаж: Pro Війну

Новий міністр назвав суму, якої не вистачає для виплат військовим

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН, Facebook-сторінка Рустема Умєрова. Колаж: Pro Війну

Президент Володимир Зеленський представив військовому керівництву нового міністра оборони Рустема Умєрова. Під час свого виступу на пленарному засіданні він заявив, що Міністерство оборони проситиме Верховну Раду внести зміни до державного бюджету на 2023 рік, збільшивши видатки на виплати військовослужбовцям на 251 мільярд гривень.

Про це стало відомо під час виступу Рустема Умєрова, текст якого оприлюднили на сайті парламенту.

"На сьогодні буду просити 251 мільярд, з яких: 227 – на грошове забезпечення на жовтень-грудень і 24 мільярди гривень – на одноразову грошову допомогу", – сказав Умєров під час виступу у Верховній Раді.

Витрати України на рік

Рустем Умєров нагадав, що кожного року Україна витрачає понад 3 трильйони гривень.

"Із них 1,6 трильйона — для сектору безпеки та оборони. Дохідна частина бюджету всього 1,4 трильйона, тобто додатково потрібно понад 1,5 трильйона для продовження боротьби", – каже Умєров.

    Наразі в українському секторі безпеки й оборони задіяно понад мільйон людей, з них понад 800 тисяч — у ЗСУ. До початку повномасштабної війни ця цифра становила 261 тисячу.

    "Оборонні витрати збільшились більш ніж в шість разів порівняно з 2021 роком, а на ЗСУ – майже в десять разів. Оборонний бюджет складає третину ВВП, гігантська для будь-якої економіки світу цифра. Лише до кінця цього року нам потрібно буде додатково 250 мільярдів гривень на грошове забезпечення, і ці витрати зростають щодня", – пояснив новий міністр.

    Водночас він підтримав пропозицію забрати надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) на виплати військовослужбовцям і спрямувати їх на потреби оборони.

    Пріоритети на новій посаді

    У своїй промові Умєров також назвав пʼять основних пріоритетів на посаді:

    • військовоцентричність (військовий – найвища цінність);
    • Міноборони має стати головною інституцією координації Сил оборони;
    • розширення географії союзників (навіть із неочікуваними партнерствами);
    • нульова толерантність до корупції та цифровізація;
    • розвиток українського військово-промислового комплексу.

    Також чиновник підсумував, що з кожним днем військові витрати збільшуються, і українська влада повинна мати потужну стратегію, як країні діяти в таких реаліях, щоб перемогти.

    Що наразі відомо про Рустема Умєрова

    Новий міністр оборони Рустем Умєров народився в Самарканді (Узбекистан) 19 квітня 1982 року в сім'ї вихідців з Алушти (Крим). Став випускником Кримської школи-інтернату для обдарованих дітей. Потім здобув ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів у Національній академії управління.

    Розпочав свою кар'єру в телекомунікаційній компанії lifecell, обіймаючи різні керівні посади з 2004 по 2010 роки. Паралельно почав займатися інвестиційною діяльністю.

    У вересні 2019 року його обрали народним депутатом від фракції "Голос", а вже у вересні 2022 року Рустем Умєров став очільником Фонду державного майна. Наразі він новий міністр оборони України.

    Раніше ми писали, які зміни в мобілізації плануються запровадити. Також розповідали, скільки коштує найдорожча зброя ЗСУ.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.