Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи буде призов з-за кордону? У Міноборони пояснили заяву Умєрова

У Міністерстві оборони України запевнили, що журналісти видання Bild дещо некоректно подали слова Рустема Умєрова

Фото: Facebook Умєрова, УНІАН. Колаж: Pro Війну

У Міноборони пояснили слова Умєрова щодо призову з-за кордону

Фото: Facebook Умєрова, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Голова Міністерства оборони Рустем Умєров зазначив, що чоловіків, які перебувають за кордоном, мають намір нібито призвати до лав ЗСУ. Водночас в оборонному відомстві кажуть, що ця інформація не зовсім правдива.

Про це розповів начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк.

Чиновник каже, що видання Bild дещо змінило акцент та подало слова Рустема Умєрова не зовсім коректно.

"Міністр у цілому говорив журналістам про рекрутинг і необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до війська. Ніяких обговорень механізмів призову до лав ЗСУ з-за кордону на порядку денному немає", – пояснили у Міноборони.

Що саме сказав Умєров

Раніше ми писали вже про те, що міністр оборони України Рустем Умєров дав інтерв’ю німецькому Bild.

Журналісти, із посиланням на заяву чиновника пишуть, що Міноборони планує призвати на військову службу з-за кордону чоловіків-українців віком 25—60 років. Їх "попросять" зʼявитися до призовних пунктів ЗСУ, інакше до них будуть "застосовані санкції".

Водночас Умєров не розповів деталей стосовно того, як саме може відбуватися така мобілізація та яке саме покарання може загрожувати військовозобов'язаним особам, які не прийшли до зазначеного місця.

Міністр оборони України також заявив, що у питанні мобілізації важливий фактор справедливості. Важливо, як військові будуть навчені та оснащені, де і коли вони будуть служити, та коли їх демобілізують. Умєров запевнив, що для новобранців також будуть варіанти вибору залежно від їхніх здібностей.

"Ми хочемо справедливості для всіх, тому що це стосується нашої власної країни. Ми надішлемо їм запрошення", — додав посадовець.

Рустем Умєров також дав зрозуміти, що не відчуває симпатії до тих, хто відмовляється від військової служби через сумління.

"Це не покарання за те, що ви відстоювали свою країну і служили країні. Це честь", — додав глава Міністерства оборони.

Хто із чоловіків їде з України

Також ми зазначали про те, що за даними ДПСУ, по ділянці західного кордону за добу з України виїжджає до 6 тисяч чоловіків призивного віку. За системою "Шлях" – приблизно 150-200 людей.

Найчастіше виїжджають з України такі категорії військовозобов'язаних:

  • 45% – це водії вантажних перевезень;
  • чоловіки, які уклали шлюби із багатодітними матерями;
  • 15% – супроводжуючі людей з інвалідністю.

Найбільш "болюча" категорія для прикордонників — це супроводжуючі осіб з інвалідністю. Причина цього полягає у тому, що в українському законодавстві немає деталізації – наступного разу за кордон може виїхати вже інший супровідник, а перевірити, чи повернулась назад людина, яка їхала вперше, прикордонники не можуть.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кого призвуть в наступному році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка та які особи можуть її отримати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.