Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Деяких українців хочуть позбавити права на відстрочку: в Раді готують зміни

Депутати готують зміни в процесах мобілізації, військової служби, рекрутингу та соціального захисту військовослужбовців

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Колишніх нардепів хочуть позбавити права на відстрочку

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення. Однак, влада й досі намагається полегшити цей процес та зробити його більш ефективним.

Про зміни, які відбудуться під час призову розповіла заступниця голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, "слуга народу" Мар’яна Безугла на своїй сторінці у Telegram.

З її слів, право на відстрочку мають такі категорії осіб:

  • особи з інвалідністю, незалежно від її групи;
  • особи, які мають троє і більше дітей;
  • один із батьків, якщо у сім’ї є дитина, а другий є військовослужбовцем;
  • особи, у сім’ї яких є неповнолітня дитина з інвалідністю;
  • особи, у сім’ї яких є повнолітня недієздатна дитина з інвалідністю, дружина або чоловік з інвалідністю 1-2 групи, а також батьки дружини або чоловіка з інвалідністю 1-2 групи;
  • опікуни особи з інвалідністю 1-3 груп, яка визнана в судовому порядку недієздатною;
  • вагітні жінки та жінки в декреті.

Варто зауважити, що раніше право на відстрочку від мобілізації мали колишні народні депутати. Нараз цю категорію осіб прибрали зі списку, натомість залишили діючих нардепів.

Крім того відстрочку зможуть отримати:

  • здобувачі другої вищої освіти старші за 30 років;
  • науковці, які мають вчене звання;
  • викладачі, які працюють на повну ставку.

Водночас ці категорії осіб не матимуть права на звільнення з військової служби, якщо їх вже мобілізували.

В яких випадках можуть анулювати відстрочку від мобілізації

Раніше ми писали, що відстрочка від мобілізації – це право, а не обов’язок військовозобов’язаних. Однак, це право може бути анульовано в певних випадках:

  • Відсутність підстав для отримання відстрочки. Наприклад, якщо військовозобов’язаний, який має інвалідність, втратив її або ж якщо військовозобов’язаний, який має троє і більше дітей, усиновив ще одну дитину.
  • Невиконання вимог законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Наприклад, якщо військовозобов’язаний, який має відстрочку за станом здоров’я, не проходить медичний огляд.

Відстрочка для правоохоронців

Також ми зазначали, що в Україні було ухвалено закон, який надав відстрочку від мобілізації працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Це рішення було обумовлено тим, що ДСНС відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки населення в умовах війни.

Раніше відстрочка від мобілізації також діяла для співробітників правоохоронних органів. Однак у листопаді 2023 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт, який передбачає скасування відстрочки для деяких співробітників поліції. Якщо цей законопроєкт буде прийнятий, то мобілізувати можна буде 30% від кожного підрозділу поліції. Термін служби складатиме 6 місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Також ми писали, чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо чоловік морально не готовий воювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.