Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: з якими хворобами спини не призвуть до війська

Доволі багато українців під час загальної мобілізації не можуть бути призвані до армії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Відстрочка для осіб з хворобами спини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

До Збройних сил України та інших формувань від початку війни мобілізують військовозобов'язаних чоловіків, які є придатними за станом здоров'я. При цьому, особи, як мають певні хвороби не можуть служити в армії.

Ми зібрали для вас інформацію про те, з якими хворобами спини не можуть мобілізувати до армії.

Хвороби спини

Наразі чинним законодавством передбачено, що особи, які мають доволі серйозні хвороби спини та хребта можуть отримати право на звільнення від проходження військової служби. Зокрема, сюди варто віднести такі хвороби:

  • будь-які переломи хребта;
  • травми хребта, спинного мозку, нервових сплетінь тощо;
  • ураження міжхребцевих дисків, а також спондидоліз, спондилодістез;
  • остеохондроз, сколіоз, а також кіфоз та лордоз хребта;
  • хвороби хребта, а також їхні наслідки (М40-М54);
  • крововилив спинного мозку, а також його здавлення, струс, набряки чи розриви;
  • активний обмежений туберкульоз кісток, суглобів, хребта та інших органів;
  • прогресувальний туберкульоз кісток, суглобів, хребта, який супроводжується наявність паралічів та парезів.
  • деформувальний спондиліоз та міжхребцевих остеохондроз.

Крім того, вважатися непридатними до служби можуть й інші особи, яких буде визнано такими за рішенням військово-лікарської комісії.

ВЛК для виключених з обліку

Раніше ми писали про те, що юристка Неля Романенко розповіла, чи потрібно чоловікам, які були виключені з військового обліку проходити військово-лікарську комісію.

Згідно з положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України, яке було затверджено наказом Міноборони, особи, яких було виключено з обліку за наявності тих чи інших підстав не можна вважати військовозобов'язаними.

"Тобто, станом на сьогодні, на таку особу не розповсюджуються обов'язки військовозобов'язаного, у тому числі щодо постановки на облік та проходження медичної комісії. Враховуючи сьогоденні реалії, певні необізнані працівники ТЦК можуть спробувати вручити такій особі повістку про необхідність явки в ТЦК", – зазначила юристка.

Також вона додала, що зараз уряд розглядає можливість внесення змін, які можуть торкнутися тих чи інших нормативно-правових актів щодо проходження служби. Зокрема, зміни можуть стосуватися понять "придатний", "непридатний" та "обмежено придатний".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни щодо ухилянтів можуть недовзі відбутися. Також ми повідомляли, яким може бути штраф за ухилення від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.