Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Реформи у мобілізації: чи потрібно виключеному з обліку повторно проходити ВЛК

Деякі чоловіки в Україні виключені з військового обліку, тому вони не підлягають мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Явка на ВЛК для виключених з обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації, яка в Україні триває від початку повномасштабної війни, до лав Збройних призивають військовозобов'язаних чоловіків. Там вони проходять військово-лікарську комісію, за висновком якої їх визнають придатними або ж непридатними.

Про те, чи потрібно чоловікам, які були виключені з обліку, знову проходити медкомісію, розповіла юристка Неля Романенко.

Виключення з обліку

За словами фахівчині, згідно з положеннями про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України, затверджену наказом Міністерства оборони №402, особи, які були виключені з обліку, не вважаються військовозобов'язаними, адже вони цей статус втратили.

"Тобто, станом на сьогодні, на таку особу не розповсюджуються обов'язки військовозобов'язаного, у тому числі щодо постановки на облік та проходження медичної комісії. Враховуючи сьогоденні реалії, певні необізнані працівники ТЦК можуть спробувати вручити такій особі повістку про необхідність явки в ТЦК", – зазначила адвокатка.

Крім того, Романенко також зазначила, що наразі уряд планує внести суттєві зміни, що стосуються нормативно-правових актів щодо призову на військову службу до лав Збройних сил. Зокрема, можуть бути змінені деякі критерії в поняттях "придатний", "непридатний" та "обмежено придатний".

Зміни щодо ухилянтів

Раніше ми писали про те, що в новому законопроєкті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та служби" йдеться про доволі важливі зміни, які стосуються ухилянтів в Україні.

У випадку прийняття законопроєкту щодо чоловіків, які переховуються від мобілізації, можуть застосовуватися різні обмеження:

  • відмова у наданні кредиту або позики;
  • відмова в укладенні шлюбу;
  • відмова у наданні пільг від держави;
  • такі особи не зможуть користуватися коштами;
  • такі особи не зможуть керувати транспортними засобами;
  • такі особи не зможуть виїхати за кордон.

Додамо, що ці обмеження будуть застосовуватися до чоловіків, яких будуть вносити до Єдиного державного реєстру боржників.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, яким може бути штраф за ухилення від мобілізації у 2024 році. Також ми повідомляли, чи будуть призивати до війська багатодітних батьків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.