Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не треба репетувати: Данілов пояснив, коли призиватимуть додаткові 500 тисяч українців

Секретар РНБО Олексій Данілов каже, що мобілізація 400-500 тисяч людей в Україні не відбуватиметься вкрай швидко

Фото: ОП, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Данілов пояснив, як відбуватиметься мобілізація ще 500 тисяч людей

Фото: ОП, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Україні варто мобілізувати додаткових військових. Однак, це не означає, що мобілізація 450-500 тисяч осіб має відбутися дуже швидко, протягом місяця-двох.

Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю Українському Радіо, коментуючи пропозицію Генерального штабу мобілізувати додатково півмільйона українців.

"Передусім, мова йде про справедливість. На сьогоднішній день люди, які перебувають на фронті, перебувають на першій лінії, потребують відпочинку. Вони потребують певної системи, яка була запропонована, під назвою "ротація". Для цього нам варто мати додаткових військових, але це не означає, що це має відбутися за місяць-два. Це на наступний рік є таке бачення у військових. Яке буде остаточне рішення, стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки. Тому не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати", – сказав Данілов.

Крім того, секретар РБНО наголосив, що українське законодавство мають виконувати всі громадяни без винятку.

"Те, що стосується ситуації, коли відбуваються ексцеси і десь на вулицях хапають, я вважаю, що це не є допустима практика. З нею треба закінчувати. Якраз зараз ми чекаємо від Міністерства оборони внесення відповідних нормативно-правових актів на рівні законодавства у ВРУ, щоб ми все це врегулювали й раз і назавжди поставили крапку в цьому питанні", – додав Данілов.

Секретар РНБО повідомив, що остаточне рішення стосовно обсягів мобілізації стане відомо після затвердження певних нормативно-правових і стратегічних документів, які на сьогодні є в стадії розробки.

Модель мобілізації Зеленського

Як ми розповідали вже раніше, український лідер Володимир Зеленський звернув увагу на три основні моменти призову військовозобов’язаних на службу:

  • додаткова мобілізація президент каже, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Генштаб просять мобілізувати додаткових 450-500 тисяч осіб, "однак це питання поки остаточно не вирішене";
  • мобілізації жінок не буде. Зеленський запевнив, що у випадку схвалення Верховною Радою такого законопроєкту, він його не підпише;
  • призивний вік президент каже, якщо у законі будуть правильні та достатні аргументи щодо мобілізації чоловіків, молодших від 27 років, він готовий підтримати дану ініціативу;
  • у новому законопроєкті Зеленський не побачив положень щодо демобілізації військових, хоча вважає, що це питання номер один.

Чи може рекрутинг замінити мобілізацію

Раніше ми писали про те, що зараз в нашій країні працюють компанії, які допомагають військовим набирати спеціалістів. Але рекрутинг наврядчи замінить мобілізацію, наголосив представник Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк в ефірі Радіо Свобода.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Верховна Рада готує важливі зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.