Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Покращення призову: експерт розповів, що потрібно для справедливої мобілізації

Експерт висловився з приводу покращення мобілізаційних процесів в Україні під час воєнного стану

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Справедлива мобілізація

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в країні триває від самого початку повномасштабного вторгнення Росії. Під час цих процесів до війська мобілізують військовозобов'язаних українців, однак, деякі з них не можуть бути призвані до армії.

Про те, що потрібно для справедливої мобілізації в ефірі "1+1" розповів гендиректор Advanter Group, доктор економічних наук, професор КНУ імені Шевченка Андрій Длігач.

Справедлива мобілізація

Експерт зазначає, що першочергово для покращення мобілізаційних процесів, на думку значної частини українців, потрібно призивати до війська держслужбовців та інших чиновників. Однак, цього ресурсу буде недостатньо.

'Виявляється, що найбільш раціональним і справедливим рішенням вважають (і це, я б не сказав, що каже про нашу дорослість), що мають бути мобілізовані перш за все чиновники, держслужбовці. Хотів би нагадати, що їх не так багато – 235 тисяч всього в нас чиновників... точно недостатній ресурс", – зазначив експерт в ефірі "1+1".

Також він зазначив, що ще однією ідеєю щодо покращення мобілізації можна назвати рекрутинг. Однак, на думку Длігача, він зараз провалюється через недостатнє фінансове забезпечення.

Крім того, експерт додав про необхідність покращення ефективності того ресурсу військових, який зараз перебуває на службі.

Обмеження для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що згідно із законопроєктом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження служби", військовозобов'язаних чоловіків, які ухиляються від мобілізації будуть обмежувати в деяких правах.

Зокрема, таких осіб будуть вносити до Єдиного реєстру боржників, після чого до них застосовуватимуться певні обмеження:

  • заборони на проведення операцій, пов'язаних з майном;
  • призупинення надання пільг від держави;
  • заборона на можливість виїхати за кордон;
  • відмова в укладенні кредитного договору або ж позики;
  • обмеження прав керування транспортним засобом;
  • обмеження прав щодо користування коштами.

Додамо, що наразі народні депутати лише розглядають можливість введення таких змін.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, який штраф можуть ввести для українців, що ухиляються від мобілізації. Також ми повідомляли, чи будуть багатодітних батьків призивати до війська.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.