Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістки можуть вручати 18-річним: як діяти у такому випадку

У ЗСУ уточнили що в разі отримання повістки 18-річним юнаком, йому варто піти до військомату та надати певні документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У випадку отримання повістки юнакові треба з'явитися до ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Молоді люди у віці 18 років зараз можуть отримати повістку. У такому разі юнакам варто піти до свого територіального центру комплектування та соціальної підтримки та пред’явити деякі важливі документи.

Про це повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо в інтерв'ю "РБК-Україна".

Які документи варто принести до ТЦК

Спікер Сухопутних військ уточнив, що у разі отримання повістки юнакам у віці 18 році варто мати при собі такі документи:

  • довідку про навчання;
  • приписне свідоцтво ТЦК, яке оформлюють з 17 років

"Краще – мати ці всі документи при собі і всі ці питання відразу знімаються. Повістка – це не відправка на фронт. Повістка – це для уточнення облікових даних", – зазначив військовий.

Як відбувається приписка до призовних дільниць

За словами спікера, приписка до призовних дільниць відбувається з 17 років – ще коли юнаки навчаються в школі. Саме у цьому віці вони проходять первинний медичний огляд, а після нього вже стають на військовий облік у своїх ТЦК.

Для вступу у вищі навчальні заклади, заклади середньої технічної освіти необхідно мати приписне свідоцтво зі свого центру комплектування.

Крім того, представник Сухопутних військ нагадав, що наразі ще дійсна військова строкова служба. Мова йде про призовників віком від 18 до 27 років. Але такі чоловіки зараз у рамках мобілізації не призиваються.

"Коли така категорія людей хоче захищати Батьківщину – вони це можуть зробити на добровільній основі. Це ж стосується студентів. Наприклад, якщо студент навчається, його вік до 27 років і з якихось причин він взяв академвідпустку чи його відрахували з вищого навчального закладу, але він має навчатися на стаціонарі – то він під мобілізацію не підпадає. Під мобілізацію на даний момент підпадають чоловіки віком від 27 років", – додав Фітьо.

Чи можливо призвати 500 тисяч

Раніше ми зазначали, що екскомандир роти батальону "Айдар" Євген Дикий пояснив, чи реально в Україні мобілізувати 500 тисяч осіб до війська.

"Це достатньо скромна заявка від військового командування. Річ у тім, щоб зрозуміти цю цифру, то… ну, я, наприклад, не володію секретною інформацією Генштабу. Але ми всі володіємо достатньою інформацією про те, як відбувається мобілізація у наших ворогів. І є дуже проста, залізобетонна логіка війни, яка полягає в тому, що для того, щоб воювати набагато меншими силами, ніж у ворога, треба мати на покоління технологічну перевагу", – заявив Євген Дикий.

Також експерт навів приклад, що такою була війна в Афганістані, коли військові Сполучених Штатів не мали переваги у кількості, проте, у них була набагато краща техніка. Водночас у війні між Україною та Росією немає ніякої технологічної переваги, тому тут необхідно мати велику кількість військових.

Нагадаємо, раніше ми писали про нову мобілізаційну стратегію від Міністерства оборони. Також ми повідомляли, що Верховна Рада України готує важливі зміни щодо мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.