Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістки під кожну українську ялинку: який фейк поширюють пропагандистські ЗМІ

Працівники українських ТЦК та СП часто йдуть на хитрощі, щоб залучити до війська якомога більше працівників, а російські ЗМІ цим користуються

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Росіяни розповсюджують фейки про мобілізацію в Україні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Вже не вперше в Мережі з’являються фейки про примусову або незаконну мобілізацію в Україні. Неправдиву інформацію поширюють російські медіа з метою навіювання цільовій аудиторії ідеї про цинічну мобілізацію в Україні.

Оголошення про мобілізацію на дитячих святкових ранках публікували російські Telegram-канали.

Підробка листівок, запрошень, платіжок, а також реклами є популярним способом дезінформації у ворожих ЗМІ. Цього разу, вони підробили запрошення на святкування, яке проводить Вінницький територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

"23 грудня Вінницький обласний ТЦК та СП запрошує дітей та їх батьків на святковий ранок "Якось раз під Новий рік". У програмі: театралізована вистава, конкурси, солодкі подарунки", – йдеться в тексті запрошення.

Від себе пропагандисти заявили, що це свято – пастка для батьків призовного віку.

Однак, при пошуку зображення цього оголошення в інтернеті, Google видає лише російські соцмережі.

Крім того, подібного запрошення немає на сайті пресслужби Вінницького ТЦК та СП. Водночас, співробітники військкомату закликали довіряти лице перевіреній інформації на офіційних порталах.

Чи законні повістки через месенджери

Раніше ми писали, що наразі у законодавстві України немає норм, які б дозволяли розсилати повістки через месенджери. Це пов'язано з тим, що довести, що документ отримала саме та особа, якій він призначався, неможливо.

Якщо військовозобов'язаний отримав повідомлення з проханням з'явитись до центру комплектації, він має право ніяк на нього не реагувати. У такому разі працівники військкомату не можуть скласти акт про відмову від отримання повістки та не можуть оштрафувати за порушення правил військового обліку.

Тобто, ігнорування повістки, яка прийшла через месенджер, не є адміністративним чи кримінальним правопорушенням, адже повістка вважається дійсною та законною, тільки якщо військовозобов’язаний поставив на ній підпис.

Отже, якщо ви отримали повістку через месенджер, ви можете не реагувати на неї. Однак, якщо ви вважаєте, що вам необхідно стати на військовий облік або пройти військову службу, ви можете звернутися до військкомату самостійно.

Нагадаємо, що передбачає повістка на відправку. Також ми писали, кого мобілізовуватимуть у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.