Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов нардепів – у Раді прокоментували чутки про мобілізацію депутатів

Доволі часто в Україні обговорюють можливу мобілізацію народних депутатів до війська

Фото: УНІАН, Олександр Корнієнко/Facebook. Колаж: Pro Війну

Корнієнко про мобілізацію депутатів

Фото: УНІАН, Олександр Корнієнко/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до армії призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. При цьому, деякі особи мобілізації не підлягають, зокрема, сюди варто віднести і нардепів.

Про призов нардепів на службу висловився перший віцеспікер ВР Олександр Корнієнко в інтерв'ю "Укрінформу".

Мобілізація депутатів

Корнієнко зазначив, що відповідно до нового законопроєкту, народні депутати України не підлягатимуть призову на військову службу. Також він жартома додав, що з депутатів жодного толку не буде (згадуючи слова очільника Миколаївської ОВА Віталія Кіма).

"Є відповідь така нудна законодавчо-конституційна – більше нікому буде тоді голосувати і приймати закони, бюджет, зокрема. І це точно буде заважати перемагати, функціонуванню держави. Інша відповідь – така більш морально етична", – сказав Корнієнко.

Також на думку віцеспікера, чутки про мобілізацію депутатів розганяє російська пропаганда, адже для них це вигідно.

Крім того, за словами Корнієнко, до депутатів також треба застосувати ті ж самі правила, що й до звичайних громадян, адже в когось є інвалідність, в когось троє дітей та інші обмеження.

Обмеження для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що згідно з новим законопроєктом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження служби" для чоловіків, які ухиляються від мобілізації можуть застосувати доволі серйозні обмеження.

Зокрема, таких осіб будуть вносити до Єдиного реєстру боржників, а після цього до них будуть застосувати перелік певних обмежень, зокрема:

  • обмеження прав щодо керування автомобілем;
  • обмеження прав щодо користування коштами;
  • обмеження щодо надання кредиту чи позики;
  • припинення надання пільг;
  • обмеження щодо проведення операцій з майном;
  • заборона на виїзд з країни.

Варто додати, що наразі цей законопроєкт перебуває на розгляді, тому остаточне рішення може суттєво відрізнятися від цих пунктів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які штрафи за ухилення від мобілізації передбачаються українським законодавством. Також ми повідомляли, чи можуть мобілізувати чоловіків, які виховують 3 або більше дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.