Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призвати можуть будь-де? В Ужгороді працівники ТЦК видавали повістки в спортзалі

У тренажерних залах Ужгорода відбувся рейд представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Ужгороді писисували повістки в тренажерних залах

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Працівники військкоматів роздавали повістки у залах "Viper Gym", "Фанат", "Клевер". Мобілізаційний документ отримали і тренера, і чоловіки, які займалися спортом.

Відео "примусової мобілізації" з’явилося в українських Telegram-каналах.

На відео помітно, що вручення повісток відбулося без жодних інцидентів. Працівники військкоматів спокійно спілкувалися із чоловіками призивного віку.

В Україні видаватимуть повістки онлайн

Раніше ми писали, що в Україні планують внести зміни до закону про мобілізацію, які дозволять вручати повістки військовозобов'язаним не тільки особисто, але й через електронну пошту та рекомендованим листом.

Це нововведення має спростити отримання повісток і унеможливити зловживання ними. Наприклад, військовозобов'язаний не зможе заявити, що він не отримав повістку, оскільки вона буде надіслана на його електронну пошту, яка є зареєстрованою.

За словами народного депутата Федора Веніславського, який є одним із авторів законопроєкту, на електронну пошту військовозобов'язаному може прийти лист-повістка. Однак, згідно із законом, працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають передати мобілізаційний документ призовнику особисто в руки.

До того ж повістка без підпису адресата вважається недійсною.

Електронні поштові скриньки є актуальними для військового обліку, оскільки в Україні вже діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників. Цей кабінет містить усі ідентифікаційні дані громадян, тому повістки можуть надсилатися на електронну пошту.

Чи законні повістки через СМС-повідомлення

Також ми зазначали, що в Україні під час війни повістки військовозобов'язаним часто вручали неофіційно. Їх могли покласти в поштову скриньку, вкласти в платіжку за комунальні послуги або надіслати СМС-повідомленням. Однак, такі способи вручення повісток не є законними.

За словами молодшого лейтенанта запасу та юриста Володимира Романчука, повістка має вручатися виключно особисто. Адресат має підписатися в документі, щоб підтвердити отримання повістки.

Виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки телефонним дзвінком чи СМС-повідомленням не може вважатися офіційним.

Адвокат також додав, що важливо перевірити в повістці всю необхідну інформацію. Якщо в ній є помилки або неповні дані, то така повістка не є справжнім викликом до військкомату.

Нагадаємо, чи можуть працівники ТЦК вручити повістку у громадському транспорті. Також ми писали, чи можна отримати повістку на АЗС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.