Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Влада чи ТЦК: хто повинен відповідати за мобілізацію в регіонах

З початку повномасштабного вторгнення представники ТЦК та СП вдаються до хитрощів, аби мобілізувати якомога більше чоловіків

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Які установи відповідальні за призов

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Процесом мобілізації керують не лише працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. До цього механізму залучено інші органи.

Про це розповів генерал Збройних сил України Сергій Кривонос в інтерв’ю Радіо NV.

Отже, відповідальними за мобілізацію в Україні є:

  • президент;
  • прем’єр-міністр;
  • міністерства;
  • центральні органи влади;
  • органи місцевого самоврядування4
  • представники об’єднаних територіальних громад;
  • співробітники військкоматів.

"Це помилка, коли вважають, що підготовка ресурсів – це лише завдання Збройних сил. Так само, як сприймають, що мобілізація – це суто військових. Одразу видно, що люди не читали Закон Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку" – наголосив військовий.

З його слів, дуже відчутно, що в деяких регіонах влада не бере участі у процесі призову. Зокрема, коли патрульні з Військової служби правопорядку можуть просто на вулиці зупини людину, вмовляти, або ж насильно відвезти до військкомату.

Кому чекати на повістку у грудні

Раніше ми писали, що у грудні військовозобов'язані громадяни можуть отримати повістки.

За законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", мобілізації підлягають громадяни України віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними та резервістами. Виключенням є лише чоловіки, які не досягли 27-річного віку та не проходили строкову службу.

Тобто, в кінці року повістки можуть вручити будь-якій військовозобов'язаній особі, яка належить до однієї з наступних категорій:

  • придатні або обмежено придатні (незалежно від наявності військового досвіду), віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки, віком від 27 до 60 років — для служби за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки та не притягувалися до відповідальності за скоєння тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років з-поміж резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після вручення повістки кожен громадянин зобов'язаний з'явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для уточнення даних, проходження військово-лікарської комісії та отримання подальших розпоряджень.

У ТЦК військовозобов'язаного можуть призвати до лав Збройних Сил України, направити на службу за контрактом або ж надати відстрочку від мобілізації.

Якщо громадянин не з'явиться до ТЦК після отримання повістки, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, хто зараз найбільше потрібен на фронті. Також ми писали, як самостійно обрати професію та підрозділ в ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.