Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Власникам авто доведеться з'явитися до ТЦК – кого стосується

Правник зазначає, що останнім часом багато українців отримують відмову в перереєстрації автівки, якщо не проходили перевірку особи по базі Нацполіції

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Автовласникам варто прийти до ТЦК

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні хочуть змінити правила проведення мобілізації. Військовозобов’язаним мають намір заборонити проводити перереєстрацію автомобілів без військового обліку.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін.

Способи перереєстрації авто онлайн

Правник наголошує, що у 2024 році є два способи проведення перереєстрації автомобіля в режимі онлайн:

  • в електронному кабінеті водія;
  • на порталі "Дія":

Однак останнім часом багато українців отримали відмови у перереєстрації автомобіля, якщо власник не проходив перевірку особи по базі Національної поліції.

"Після опублікування законопроєкту про мобілізацію, де чоловіку забороняється перереєстрація авто без військового обліку, у багатьох моїх клієнтів зависла функція продажу авто в додатку "Дія", – говорить адвокат.

Роман Сімутін наголошує, що нині єдиний можливий спосіб продати свою автівку – прямувати до сервісного центру МВС на переоформлення.

"Спочатку я не повірив і вирішив попросити своїх підписників в телеграм каналі, щоб вони перевірили чи дійсно зараз не працює перереєстрація авто через "Дію". На що декілька моїх підписників підтвердили інформацію, що дійсно їм було відмовлено в послузі. На телефон їм прийшло роз’яснення "Заяву відхилено сервісним центром МВС через підписання документа реєстрації. Документ не пройшов перевірку за базою. Затвердження реєстраційної заяви неможливе", – розповідає Сімутін.

Тобто, щоб перереєструвати авто потрібно їхати до сервісного центру МВС. Водночас юрист запевнив, що для чоловіків, які стоять на військовому обліку, перереєстрація авто через "Дію" працює.

Також він наголосив, що дорученням у цьому випадку також не вийде скористатись.

"Мушу констатувати, що це неконституційний підхід, тому що ми фактично позбавлені можливості розпоряджатися своїм майном", – додав юрист.

Зміни у мобілізації: що суперечить Конституції

Як ми зазначали вже раніше, народний депутат Роман Костенко наголошував, що багато норм у новому законопроєкті щодо мобілізації мають двояке трактування та не зрозуміло, навіщо їх взагалі включали до документа. Зокрема:

  • заблокувати фінансові операції громадян з нерухомістю та їхні банківські рахунки, а також заборонити користуватися особистим транспортом. Тобто, фактично, понизити мобілізованих у правах;
  • громадянин, який не пройшов службу в армії, не має права перебувати на державній службі. У проєкті просто зазначено: не служив, значить, не можеш працювати на держслужбі. А якщо людина не придатна або це жінка? Це дискримінаційна норма;
  • викликає сумніви й питання скасування відстрочки для III групи інвалідності.

Крім того, під великим сумнівом запровадження електронних повісток. Це начебто потрібна справа, але через неї виникають питання: як саме забезпечити її повноцінне впровадження.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Верховна Рада готує важливі зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.