Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізації: чи призиватимуть учителів у 2024 році

Для того, аби отримати відстрочку від мобілізації треба працювати у навчальних закладах не менше, ніж на 0,75 ставки

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Для отримання відстрочки викладачі повинні працювати як мінімум на 0,75 ставки

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Нещодавно Верховна Рада в першому читанні схвалила новий законопроєкт про мобілізацію. Стало відомо, чи передбачає новий законопроєкт №10449 мобілізацію вчителів.

Згідно з текстом документа, право на відтермінування отримають такі співробітники навчальних закладів:

  • наукові та науково-педагогічні працівники ВНЗ і коледжів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • викладачі училищ;
  • вчителі.

Для отримання відстрочки від мобілізації викладачі повинні працювати в навчальних закладах як мінімум на 0,75 ставки.

Також згідно з новим законопроєктом, право на відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності отримають вчителі призовного віку, які викладають у закладах загальної середньої освіти, якщо вони мають повне навантаження. Така відстрочка можлива на весь період їхньої роботи за фахом.

Нові правила мобілізації: де вручатимуть повістки

Раніше ми писали про те, що в новому законопроєкті про мобілізацію вказано, де саме можуть вручати повістки. За словами правника, повістку можуть надіслати в електронний кабінет призовника. Але є одна важлива умова.

Електронний кабінет для вручення повісток – це і є та сама часткова відповідь.

"Однак законопроєкт не дає повної відповіді, де можна вручати повістки. Якщо відповіді немає, значить їх можна вручати скрізь. Якби там про це зазначили, то люди обходили б ці місця десятою дорогою", – додає Савинський.

У першу чергу, у повістці мають бути вказані дані військовозобов’язаного.

"За це може відповідати кабінет військовозобов'язаного. У ній також повинен бути підпис, для цього передбачено електронний. Тепер буде питання по сертифікації ключів для підпису. На мою думку, це явище досить прогресивне", – зазначає юрист.

Коли електронний кабінет запрацює, то інформація з даних реєстрів синхронізуються. Військкомати зможуть отримати ще більше даних.

Раніше ми писали про те, де військовозобов'язаним можуть вручати повістки. Крім того, ми повідомляли, кому з українців необхідно буде знову пройти військово-лікарську комісію (ВЛК).

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.