Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи готує Путін "новорічний" ракетний удар — відповідь ЗСУ

У ЗСУ попередили, що ворожі військові можуть посилити обстріли Україну в новорічну тому, саме тому не варто ігнорувати сигнали повітряної тривоги

Фото: ДСНС, Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Українців закликали не нехтувати сигналами тривоги на Новий рік

Фото: ДСНС, Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Війну

Росія може посилити обстріли території України напередодні та після новорічних свят. У першу чергу варто бути пильними мешканцям прифронтових територій. Задля власної безпеки, їм варто виїхати до інших регіонів.

Про це розповіла речниця сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

"Звертаюся до всіх мешканців прифронтових територій з усвідомленням поставитися до того, що ворог може активізувати свою бойову активність і посилити обстріли, якщо є така можливість все ж виїхати, не зіпсувати собі свята та зберегти свої життя", – йдеться у заяві.

У тому випадку, якщо у жителів прифронтових території відсутня можливість виїхати, у жодному випадку не треба ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

"Нікого не хочу лякати, але усвідомлювати цю небезпеку необхідно", – додала Гуменюк.

Крім того, існує версія, що ворожі військові вже досить тривалий час не використовували свої ракетонсії з "Калібрами", які базуються у Чорному морі. Тому, саме у період новорічних свят, вони можуть компенсувати це, здійснити масовані ракетні атаки.

"Оскільки ми бачимо, що тактична авіація має складнощі із застосуванням, то можуть застосувати ракети повітряного базування як тактичної, так і стратегічної авіації", – додала Гуменюк.

Гуменюк зазначила, що для російських повітряних атак характерним є їхнє спрямування переважно на цивільну інфраструктуру. Наприклад, в грудні ці атаки призвели до пошкодження портової інфраструктури, складів для зберігання зерна та житлових будинків.

"Дуже характерним є те що ворог дуже часто б'є по цивільних лікувальних закладах, зокрема Херсона. Це просто от такий великий пріоритет, зокрема, на Херсонщині – це для окупантів як обов’язкова програма", – розповіла Гуменюк і додала, що для знищення лікарень та навчальних заклад ворог не шкодує навіть коштовних ракет.

Якщо згадати події минулого року, то саме на у новорічну ніч російська армія масовано атакувала нашу країну. Тому не виключено, що цього року повториться такий самий сценарій.

Можливість удару по Харківщині

За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, російські військові можуть обстрілювати критичну інфраструктуру та населені пункти області на новорічні свята.

"Враховуючи ту поведінку росіян, яку вони показували у 2022 році, з настанням зими ми вже відчуваємо активізацію. Очікуємо збільшення спроб уразити критичну інфраструктуру. Просимо людей утриматись від масових заходів, святкувань на вулицях. Краще побути вдома з родиною і обов'язково реагувати на сигнали повітряної тривоги", – сказав Синєгубов.

Проте, за даним и місцевого чиновника, збільшення російських обстрілів на Різдво 25 грудня не було.

Чи будуть вимикати світло на Новий рік

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук каже, що в нашій країні зараз не має дефіциту в енергосистемі. Саме тому, запроваджувати графіки відключення світла наразі не планується.

"Сьогодні дефіциту в енергосистемі немає. Всі блоки (і атомні, і теплові), які працюють – вони працюють стабільно... так само й гідрогенерація", – наголосила Гринчук.

Відключення, які інколи відбуваються у прифронтових містах, пов’язані з обстрілами, негодою або з деякими технологічними порушеннями.

Хто може постачати Росії нові ракети

Раінше ми розповідали, шо представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі сказав, що Іран вже почав постачати Росії:

  • ударні дрони-камікадзе;
  • керовані авіабомби;
  • артилерійські снаряди

Також Тегеран, за словами американського чиновника, розглядає різні варіанти передачі Росії балістики малої дальності Ababil та Fateh-110.

Раніше ми вже розповідали, чому Росія вирішила змінити тактику атак шахедами. Також ми зазначали, яку кількість дронів-камікадзе "шахед" виготовляє ворог щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.