Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Київ – найбезпечніше місто? Які системи захищають столицю від ворожих ударів

За даними журналістів, небо столиці України від атак Росіє захищають різноманітні системи протиповітряної оборони трьох радіусів дії

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Київ захищають системи ППО різної дальності

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Попри повномасштабну війну з Росією, Київ зміг стати "рідкісним безпечним місцем". Цього вдалось досягти завдяки ефективній системі протиповітряної оборони з захистом різноманітного радіуса.

Про це йдеться в матеріалі журналістів видання Politico.

ЗМІ зазначає, що станом на цей момент протиповітряна оборона (ППО) столиці була посилена такими системами ППО ближнього радіуса дії:

  • Gepard з Німеччини;
  • системи ППО Avenger зі США, які збивають дрони та крилаті ракети.

Крім цього, на середній дальності в обороні столиці залучені:

  • MIM-23 Hawks виробництва США;
  • NASAMS, розробки Raytheon;
  • норвезька Kongsberg;
  • німецька IRIS-t SLM.

Дальню оборону забезпечують:

  • американські системи Patriot PAC-3;
  • французькі та італійські системи Eurosam SAMP/T.

В ООН кажуть, що в вересні 2023 року населення Києва поповнилось майже 600 тисячами переміщених осіб з інших куточків України. Крім того, внутрішні біженці їдуть на Дніпропетровщину та Харківщину.

Однак, за словами начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка, Київ не можна назвати "зовсім безпечним", про що свідчать ворожі атаки, які трапилися, наприклад, цими вихідними.

"Сирени повітряної тривоги все ще виють майже щодня, і українська влада закликає людей бути обережними (користуватися укриттями – ред.)", - підкреслив зазначив голова КМВА.

Журналісти також звернули увагу на те, що російські військові майже щодня атакують:

  • Одесу та її портову інфраструктуру;
  • Херсонську область;
  • Донеччину;
  • Запорізьку область.

З огляду на це, президент України Володимир Зеленський постійно звертається до союзників із проханням надати ще більше засобів протиповітряної оборони "для прикриття інших міст".

Україна отримала додаткові системи ППО

Як ми вже писали раніше, взимку, коли сили РФ намагатимуться всіма способами знищити критичну інфраструктуру України, NASAMS потрібні як ніколи, повідомив президент Володимир Зеленський.

Цю систему ППО використовують Оман, Іспанія, Фінляндія та Нідерланди. Вона була спеціально розроблена для захисту авіабаз, морських портів, густонаселених територій та інших важливих об’єктів, а також армії.

Крім того, як відомо, раніше наші Збройні сили отримали на озброєння чеські 122-мм реактивні установки залпового вогню Striga, які є покращеною версією радянського "Граду".

Раніше ми писали, на що здатні та чим небезпечні для ворога дрони Malloy. Також розповідали про крилаті ракети Storm Shadow.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.