Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Кілька тижнів замість пів року — що означає дозвіл на спрощене списування військового майна

У Міністерстві оборони пояснили, скільки часу відтепер знадобиться для списання майна, втраченого під час бойових дій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Списання втраченого військового майна значно спростили

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Втрачене на війні майно командири відтепер зможуть списати за прощеною процедурою. Було усунено всі бюрократичні складові цього процесу.

Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони України.

У відомстві кажуть, що відтепер не потрібно проводити окремі розслідування щодо кожної одиниці майна. Також вже не треба отримувати щоразу погодження від командування.

"Наприклад, раніше на списання дрона йшло від одного місяця до пів року. Для цього потрібно було зібрати до 40 документів. Ухвалені зміни скоротять процедуру до 2-3 тижнів. Техніку вартістю до 1,5 мільйонів гривень зможуть списувати командири рот, батальйонів чи бригад", – зазначають у Міноборони.

Згідно з новим рішенням командири можуть:

  • списувати засоби ураження, витрачені у ході бойових дій, або на практичних стрільбах на підставі акта про списання, затвердженого командиром окремої роти, батальйону, бригади;
  • списувати втрачені внаслідок бойових дій БПЛА вартістю до 1,5 млн грн без отримання погоджень від командування повітряних сил, сил логістики та Міноборони;
  • розділяти, розбирати зразки військової техніки, пошкоджені при виконанні бойових завдань, або складові частин, які не використовуються, для відновлення, модернізації чи виготовлення іншої техніки;
  • без проведення розслідування списувати за спрощеною процедурою дрони-камікадзе та інші безпілотники, перероблені для виконання завдань з ураження цілей.

Як зараз списати втрачене майно

У Міністерстві оборони зазначають, що раніше для списання знищеного або втраченого на полі бою безпілотника треба було зібрати 18 документів. Згідно з новими правилами, зараз вистачить всього лише двох:

  • акту про проведення пуску у ході бойових дій;
  • акту якісного технічного стану.

"Процес списання техніки стає простим і швидким, адже час – головний ресурс на війні. Ми шукаємо і знаходимо рішення, які полегшують службу наших воїнів, а не змушують їх займатись стосами паперів. Наказ про списання є одним із таких рішень. Будемо впроваджувати більше", – каже заступниця Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Які наслідки спрощення процедури списання

Завдяки спрощенню процедури та скороченню строків списання, командири оперативніше отримуватимуть інформацію про потребу у військовій техніці. Зміни до процедури списання було розроблено разом з Міністерством цифрової трансформації.

Коли Рада схвалила рішення щодо списання майна

Раніше ми писали про те, що Верховна Рада 5 жовтня схвалила спрощення процедури списання військового майна. Ці правила діятимуть під час воєнного стану. За таке рішення проголосувало 302 народних обранців.

У документі йдеться про те, що за наказом командира можна списувати закріплене за військовою частиною майно вартістю до 1,7 млн гривень. Для цього не потрібні будуть ніякі затвердження та погодження. Це стосується усієї номенклатури військового майна – від аптечок до дронів, але окрім зброї.

Командир військової частини у більшості випадків буде вирішувати – потрібно розслідувати обставини втрати майна чи ні.

Нагадаємо, що СБУ назвала імена навідників удару по селу Гроза. Також ми писали, що російські окупанти пішли в наступ в районі міста Авдіївка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.