Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не тільки блекаути: експерти назвали мету масованих обстрілів з боку Росії

За останні п'ять днів Україна пережила дві масштабні ракетні атаки

Фото: Софія Бакун. Колаж: Pro Війну

Чому насправді Росія б’є по Україні

Фото: Софія Бакун. Колаж: Pro Війну

Унаслідок обстрілу 29 грудня загинули понад 50 людей у Києві, Одесі, Львові, Харкові та Запоріжжі. Під час другого обстрілу, 2 січня, найбільше постраждали мешканці Києва та Харкова: наразі відомо про п'ятьох загиблих і понад 130 поранених. Загалом за дві атаки було запущено 258 снарядів.

Військові експерти розповіли "Телеграфу", що у Росії є три основні причини для активізації ракетних обстрілів.

Спроби знищити критичну інфраструктуру

Регулярні масштабні обстріли з боку Росії – це спроба дестабілізувати ситуацію в Україні. Ворог завдає ударів по критичній інфраструктурі, аби викликати економічні проблеми та психологічний тиск на українців.

До критичної інфраструктури, яку обстрілюють російські ракети, належать:

  • електростанції;
  • водопровідні системи;
  • аеропорти;
  • залізничні вузли;
  • військові склади.

Такі обстріли призводять до відключень електроенергії, води, припинення залізничного сполучення та інших проблем, які ускладнюють життя українців. Вони також створюють психологічний тиск, викликаючи страх і тривогу.

Ворог застосовує для ударів по тилових містах усі види далекобійного озброєння;

  • комплекси ППО С-300;
  • комплекс ППО С-400;
  • балістичні ракети "Іскандер";
  • ракети "Кинджал";
  • ракети "Калібр".

Знищення систем протиповітряної оборони

Ще одна причина масованих ракетних обстрілів Росії – це знищення систем ППО України. Росіяни використовують для цього різні типи ракет, зокрема "Х-22", які мають радіус відхилення до одного кілометра. Це означає, що ворог цілеспрямовано обстрілює цивільні об'єкти.

Знищивши ЗРК України, росіяни зможуть панувати в українському небі. Це дозволить їм продовжувати обстріли українських міст і завдавати шкоди українській армії.

Українські військові відбивають масовані ракетні атаки, але водночас ризикують виснажити свої запаси ракет для систем ППО.

"Зенітно-ракетний комплекс — дуже дорога техніка, штучний продукт. Кількість ракет на Заході також обмежена. У РФ це добре розуміють, тому й не шкодують власних ресурсів, аби позбавити нас цього озброєння", — зауважив військовий експерт Олег Старіков.

Психологічний тиск

Зі слів військово експерта Дмитра Снєгирьова, обстріли столиці для ворога є виправданими економічно та політично. Однак, терор інших міст від Дніпра до Харкова створюється задля психологічного тиску на населення. Російська армія дотримується принципу "ми вас всюди дістанемо".

"РФ має великі запаси цих ракет — до 2 500, а строк їхнього зберігання сягає 30 років і стає критичним. Тому зараз росіяни стоять перед вибором: або утилізувати ракети, витрачаючи на це кошти з бюджету, або застосовувати для ураження прифронтових міст", — розповів експерт.

Дмитро Снєгирьов попереджає, що російські ракетні удари по Україні не є короткочасною тенденцією. Навпаки, Росія має достатні запаси ракет, щоб продовжувати ці атаки протягом тривалого часу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Києві постраждав дім нардепки. Також ми повідомляли, що українців закликали запастися водою у зв'язку з ракетними ударами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.