Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Росіяни у шортах, без броніків та під наркотиками — як ЗСУ звільняли Кліщіївку

Військові поділились подробицями героїчного звільнення села на Донеччині від російської армії та розповіли, як вдалось дізнатися про тактику ворога

Фото: 80 ОДШБр, facebook.com MinistryofDefence UA. Колаж: Pro Війну

ЗСУ два дні поспіль прослуховували розмови армії РФ

Фото: 80 ОДШБр, facebook.com MinistryofDefence UA. Колаж: Pro Війну

Нещодавно українські військові звільнили село Кліщіївка на Донеччині. Військові прослуховували розмови ворога протягом двох днів, з’ясували його тактику.

Про це йдеться в повідомленні десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

"Ми брали ліс біля першої хати в Кліщіївці несподівано для них. Вони не думали, що ми так швидко будемо просуватися. На нас не чекали", — зазначив український штурмовик із позивним "Кон".

Згодом ЗСУ вдалося взяти бліндаж з ворожим підрозділом вогневої підтримки. Окупанти мали в розпорядженні станкові автоматичні гранатомети та міномети. Групу загарбників ліквідували, це вдалось зробити завдяки тому, що ворогам прослуховували два дні поспіль.

Після успішного бою десантники знайшли російські рації, але ті були з паролем. Надовго розчаруватись не вийшло, адже пароль виявився написаним на одній з рацій — позаду.

"Ми отримали їхні рації та слухали два дні. Вони коригували по собі вогонь, бо не могли викупити, що "радєйки" треба перепрошити. Їхня штурмова група отримала по зубах", — розповів "Кон".

Пізніше до району Кліщіївки приїхали "кадирівці". Штурмовик зазначив, що їх почули за триста метрів, тож за роботу взялася артилерія. Чеченці спробували здійснити штурм кілька разів, але марно.

"Ми їх перебили. По рації вони казали, що в них два тяжких "триста", вони не можуть зупинити кров і не знають, де евакуація. Їм відповіли: "Четверта хата від спаленого БТР". Ми прийняли та відпрацювали", — додав "Кон".

Посадки та евакуація під обстрілами

Десантник зізнався, що "у посадках було тяжко". Захисники мали подолати шість кілометрів перед початком штурму, але їх бачив з повітря та оптики через поле ворог.

Боєць згадав, що інші підрозділи погано орієнтувались та губились, тому їх водили групами. Після кількох ударів ЗС РФ загинули бійці, немало воїнів отримали поранення. Зі слів "Кона", українське угрупування для евакуації заходило під "сильними обстрілами" та кілька кілометрів несло людей до техніки.

"Там лісок скошений. Тебе видно візуально. Якщо зупинишся, буде ще гірше. Вони всіх винесли. За весь час, доки я тут, ми нікого не кинули та завжди виконували задачі", — підкреслив він.

Російські штурмовики "у шортах"

Захисник розповів про тактику ЗС РФ в Кліщіївці: окупанти йшли хвилями та щогодини намагались контратакувати.

"Ти їх б'єш, але вони лізуть і лізуть. Їхня техніка зухвало залітає під наші позиції з надією розбити їх. Але ми відразу її палимо. Наша арта супер круто відпрацьовує. Це треба бачити", — сказав він.

Зі слів "Кона", ворожа техніка горіла, а російські армійці "хаотично розбігались". Сили оборони успішно їх добили.

Десантник згадав, що російський підрозділ "Шторм-Z" прибув утримувати село непідготовленим — "у шортах, футболках і без броніків". Також він помітив, що російські штурмовики були під дією наркотичних засобів.

"Але з автоматами та гранатами. Тактика — на живця, щоб зрозуміти, де ми закріплюємось. Вони виходять на контакт з нами й тоді розуміють, де ми знаходимось. Ми їх успішно ліквідували", — додав "Кон".

Зеленський відверто висловився щодо контрнаступу ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що нинішній контрнаступ є непростим, але наші захисники щодня рухаються вперед.

"Складна ситуація. Я буду з вами абсолютно відвертим. У нас є ініціатива. Це плюс. Ми зупинили наступ росіян і перейшли в контрнаступ. І незважаючи на це, це рухається не дуже швидко", – сказав президент.

За його словами, Україні потрібно максимально звільнити свою територію.

"Навіть якщо це менше кілометра або сотні метрів, ми повинні це зробити. Ми не повинні дати Путіну паузу", – наголосив Зеленський.

Водночас він додав, що росіяни повинні знати, що Україна має повне моральне право атакувати ті місця, які вони використовують для запуску ракет.

Раніше ми писали, яка кількість росіян здалася у добровільний полон. Також повідомляли, чи закінчиться війна у цьому році, на думку генерала США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.