Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Розпочато підготовку до передачі Україні перших 18 літаків F-16: що відомо

Нідерланди планують передати Україні винищувачі F-16 для війни проти Росії

Фото: Мілітарний. Колаж: Pro Війну

Володимир Зеленський анонсував підготовку до передачі винищувачів

Фото: Мілітарний. Колаж: Pro Війну

Літаки F-16 посилять бойову авіацію ЗСУ та допоможуть силам ППО. Нідерланди планують відправити в Україну 18 одиниць такої техніки.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у соціальній мережі X.

З його слів, він провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Глава держави подякував Рютте за рішення уряду країни розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 до їхнього відправлення в Україну. Це важливий крок, який допоможе Україні посилити свою протиповітряну оборону та захистити себе від російських авіаударів.

Очільник країни також подякував Нідерландам за активну підтримку України у її прагненні вступити до Європейського Союзу. Він наголосив на важливості якнайшвидшого надання Україні довгострокової допомоги від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро.

Крім того, лідери двох країн обговорили поточні події на фронті, ситуацію в Чорному морі та військові потреби України. Вони домовилися продовжувати спільну роботу над гарантіями безпеки для України відповідно до Вільнюської декларації G7. Зеленський та Рютте обговорили наступну зустріч за Формулою миру та зусилля щодо подальшої консолідації міжнародної підтримки українського бачення справедливого миру.

Водночас Марк Рютте. зазначив, що постачання F-16 є одним із найважливіших зобов'язань Нідерландів щодо підтримки України в її боротьбі з російською агресією.

До фактичної передачі літаків залишилось подолати кілька бюрократичних перешкод. Зокрема, необхідно отримати експортну ліцензію від уряду США та забезпечити підготовку українських пілотів та інженерів.

Варто зазначити, що F-16 є одними з найпоширеніших винищувачів у світі. Вони мають широкий спектр озброєння та можуть виконувати широкий спектр завдань, включаючи повітряний бій, підтримку наземних військ та розвідку.

Чи зможуть винищувачі F-16 прорвати ворожу оборону

Раніше ми писали, що начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш зазначив, що авіація сама по собі не може вирішити результат війни. Вона повинна діяти в комплексі з іншими видами військ, а також з новими зразками озброєння, які продовжують надходити до України.

"Це має бути спланована операція, в поєднанні із високоточним далекобійним озброєнням, таким як HIMARS, а також ракетами Storm Shadow/SCALP EG", – сказав Євлаш.

Він також підкреслив, що використання винищувачів F-16 матиме позитивний вплив на моральний дух українських військових.

"На додаток, винищувачі F-16 варто розглядати як комплексну систему, яка зможе наносити вогневе ураження по всім типам цілей", – сказав Євлаш.

Він додав, що Україна очікує на постачання винищувачів F-16 і буде стежити за розвитком ситуації на фронті.

Нагадаємо, що Швеція хоче передати України винищувачі Gripen. Також ми писали, яка з країн вирішила припинити обговорення допомоги для України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.