Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Коли винищувачі F-16 будуть в Україні? В Нідерландах дали відповідь

Голова Міністерства оборони Нідерландів озвучила терміни постачання американських винищувачів

Фото: Kajsa Ollongren/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Владу

Оллонгрен назвала термін надання винищувачів

Фото: Kajsa Ollongren/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Владу

Українські пілоти зараз проходять навчання на літаках F-16 в декількох країнах. В тому числі й в Нідерландах. Представниця місцевого Міноборони розповіла, коли наша держава може отримати літаки.

Про це очільниця відомства Кайса Оллонгрен заявила в інтерв'ю MSNBC.

Коли Україна отримає F-16

Так, Оллонгрен заявила, що Нідерланди здійснюють перехід з винищувачів F-16 на новіші F-35. Саме тому її країна може надати Україні ці літаки. Також вона додала, що те саме стосується і двох скандинавських країн — Данії та Норвегії.

Очільниця Міноборони наголосила, що терміни поставки винищувачів в Україну залежать від того, скільки часу потрібно буде нашим льотчикам на навчання. Однак, за її словами, саме навчання буде тривати від шести до восьми місяців, що набагато швидше, аніж навчання нідерландських пілотів.

Також вона зазначила, що, скоріш за все, Збройні сили України зможуть отримати F-16 вже у 2024-му році. Крім того, Оллонгрен зазначила, що передача таких літаків — це не лише сигнал Києву, а й Москві.

"Шатдаун" в США вплине на військову допомогу

Раніше ми писали про те, що припинення роботи деяких державних органів в Сполучених Штатах може доволі серйозно вплинути на надання Україні військової допомоги. Зокрема, представник уряду США Метью Міллер заявив, що "шатдаун" — це юридичне питання, яке стосується того, кому можна працювати під час зупинки, а кому ні.

"Ми можемо продовжувати надавати допомогу – військову допомогу, допомогу у сфері безпеки – у разі припинення роботи уряду. Але коли у вас є кілька людей, яким заборонено приходити на роботу, це може вплинути на швидкість будь-яких поставок. Ось чому ми вважаємо, що припинення роботи буде настільки тривожним і чому ми закликаємо Конгрес фінансувати уряд", – сказав Міллер.

Нагадаємо, що фінансовий рік у Сполучених Штатах завершується 30 вересня. Тобто, вже з 1 жовтня 2023-го року в країні повинен діяти бюджет на 2024-й рік, однак його досі не прийнято. Все через те, що місцеві конгресмени не змогли знайти компроміс в цьому питанні. Тому тепер в США мають ухвалити так званий проміжний бюджет. Він буде діяти до того часу, поки Конгрес не прийме повноцінне фінансування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Білому Домі зробили заяву стосовно надання ракет ATACMS. Також ми повідомляли, що Збройні сили нарешті отримають далекобійні ракети від США.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.