Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Скандал довкола Маска. США назвали головне завдання Starlink в Україні

Офіційне керівництво США дало відповідь стосовно скандалу навколо Starlink, Маска та Криму

Фото: скриншот, Starlink, УНІАН. Колаж: Pro Війну.

Ентоні Блінкен прокоментував відключення Starlink біля Криму

Фото: скриншот, Starlink, УНІАН. Колаж: Pro Війну.

Увага довкола Starlink не вщухає останні кілька днів. Все почалося з того, що Волтер Айзексон опублікував біографічну книгу про Маска, у якій йшлося про те, що він нібито завадив Силам оборони України атакувати Чорноморський флот РФ через відключення Starlink біля узбережжя Криму. Державного секретаря США Ентоні Блінкена попросили дати свій коментар стосовно цього.

Про це стало відомо в ефірі телеканалу CNN.

"Ми сподіваємось і очікуємо, що ця технологія залишиться повністю доступною для українців. Starlink був життєво важливим інструментом для українців, щоб вони могли спілкуватися один з одним, і особливо для військових, щоб вони могли комунікувати та захистити всю територію України", – сказав Блінкен в ефірі CNN.

Водночас Блінкен ухилився від коментарів стосовно таємного наказу Ілона Маска, засновника SpaceX, щодо вимкнення супутникової мережі Starlink поблизу узбережжя окупованого Криму задля запобігання можливої атаки Сил оборони України на військово-морський флот Росії у 2022 році.

Коли Блінкена запитали, чи повинен Маск зіткнутися з наслідками, Ентоні відповів: "Я не можу говорити про конкретний епізод".

Ілон Маск завадив нападу України на флот РФ біля Криму

У 2022 році американський бізнесмен, власник SpaceX Ілон Маск наказав відключити мережу супутникового зв'язку Starlink поблизу узбережжя окупованого Росією Криму. Автор художньої біографії Маска Волтер Айзексон у своїй книзі описав, чому Ілон прийняв таке рішення.

У цій художньо написаній біографії розповідається про розмови Ілона Маска з високопоставленими представниками країни-агресора, після яких у Маска виник серйозний страх перед можливою ядерною відповіддю Росії у разі успішної української атаки. Саме тому мільярдер нібито дав вказівку технічним службам Starlink припинити обслуговування регіону навколо Криму. Нібито у нього виник "екзистенційний страх" перед ядерною війною.

Коментар Маска

Впливовий бізнесмен заперечував цю інформацію. Він повідомив, що не давав наказу своїм фахівцям відключати супутникову мережу Starlink біля узбережжя Кримського півострова, бо, за його словами, вона там не працювала.

"Вказані регіони Starlink не були активовані. SpaceX нічого не деактивувала", — написав він.

Так Ілон Маск відповів на коментар співзасновника компанії NFTech, підприємця Маріо Навфаля, який теж заявив про те, що таким чином мільярдер нібито хотів уникнути ядерного конфлікту за участі Російської Федерації.

Раніше ми писали про те, як Подоляк звинуватив Маска у підтримці Росії. Також розповідали, яким може бути новий логотип Twitter.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.