Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

У збитому "шахеді" знайшли SIM-карту "Київстару": що кажуть у ЗСУ

Речник Повітряних сил ЗСУ зазначає, що спеціалісти зараз вивчають, для чого росіяни використовують українські SIM-карти в ударних дронах

Фото: Повітряні сили ЗСУ, Мілітарний. Колаж: Pro Війну

Росія використовує у дронах українські сім-картки

Фото: Повітряні сили ЗСУ, Мілітарний. Колаж: Pro Війну

В ударному безпілотнику "шахед", який російська армія запустила по Україні, виявили SIM-карту оператора "Київстар". Спеціалісти досліджують, як вона опинилась у дроні та для чого вона там потрібна.

Про це розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

За словами військового, вони зараз вивчають, для чого в ворожих безпілотниках використовують українські SIM-карти.

"(З'ясовується – ред.) що можна робити, маючи власне SIM-карту і доступ до мережі Інтернет. Чи можна здійснювати маніпуляції з певними дронами. Профільні спеціалісти з цим розбираються. Я думаю, що вони зроблять певні висновки", – розповів речник.

Юрій Ігнат уточнив, що російські військові постійно удосконалюють своє стрілецьке озброєння та безпілотники.

Наприклад, росіяни фарбують "шахеди" у чорний колір, аби ускладнити їх виявлення. Однак, на щастя, українське ППО пристосовується до таких "модернізацій" та вже дає позитивний результат.

У дронах виявили SIM-карту "Київстару"

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) розповіли, що в російських дронах спеціалісти виявили SIM-карту українського оператора "Київстар".

Аналітики кажуть, що це нібито дозволяє ворогу використовувати мобільну мережу, аби відстежувати місцеперебування дрону та слідкувати за зміною траєкторії його польоту.

Іран почав виготовляти нові дрони

Як ми писали, в столиці Ірану Тегерані нещодавно предствади оновлений дрон-камікадзе Shahed-238. Він має кілька унікальних особливостей, зокрема, його стало значно складніше виявляти.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що оновлений "шахед" іранського виробництва має наступні особливості, які відрізнають його від інших моделей:

  • реактивний двигун;
  • різне радіолокаційне наведення.

Ігнат також звернув увагу на кольорове забарвлення нових "шахедів", це дозволить дронам бути менш помітними у небі. Але, речник Повітряних сил уточнив, що наразі ще не надходило точної інформації про те, чи використовує Росія оновлені іранські дрони, але "відповідний досвід у цих країн вже є".

Раніше ми вже розповідали, чому Росія вирішила змінити тактику атак шахедами. Також ми зазначали, яку кількість дронів-камікадзе "шахед" виготовляє ворог щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.