Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ЗСУ знищили великий російський десантний корабель: як відреагував Кремль

Великий десантний корабель входив до складу Чорноморського флоту Росії, був введений у стрій у далекому 1987 році

Фото: Telegram Радіо Свобода, скрін відео. Колаж: Pro Війну

У Феодосії знищили ворожий десантний корабель "Новочеркаськ"

Фото: Telegram Радіо Свобода, скрін відео. Колаж: Pro Війну

У ніч проти 26 грудня в тимчасово окупованому Криму, в місті Феодосія, був знищений великий ворожий десантний корабель "Новочеркаськ". У ЗСУ підтвердили ураження його крилатими ракетами.

Розбиралися, що відомо про десантний корабель та як на цю радісну для українців подію відрегували в Росії.

Характеристики ВДК "Новочеркаськ"

Великий десантний російський корабель "Новочеркаськ" входив до складу Чорноморського флоту Росії. Збудований у Польщі ще за часів СРСР та введений у стрій у далекому 1987 році.

Із 1990 по 2007 рік корабель був на консервації, потім його все-таки ввели до складу Чорноморського флоту РФ.

Ворожий корабель, який знищили ЗСУ, мав такі характеристики:

  • повне водозаміщення – 4080 тонн;
  • довжина корпусу – 112,5 метрів;
  • ширина – 15 метрів;
  • екіпаж + десант та вантажопідйомність – 87 осіб + до 300 осіб, до 460 тонн вантажу.

Чим вразили корабель

У ніч проти 26 грудня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив про знищення великого десантного корабля "Новочеркаськ" у порту Феодосії. До свого посту він також прикріпив відео, на якому знято сильний вибух та потужну пожежу у порту Феодосії.

Згодом стало відомо, що атака сталася близько 02:30 ночі.

"Тактична авіація Повітряних Сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" в районі Феодосії. Результат – "на ліцо", - написали військові.

Як відреагували в Міноборони Росії

Протягом ночі у ворожому оборонному відомстві не було реакції на знищення корабля. Лише зранку там визнали, що що ВДК "Новочеркаськ" був уражений. Але корабель нібито лише "зазнав пошкоджень", чого не скажеш з огляду на світлини із місця події.

Аби применшити втрату корабля, російські військові вигадали, що "збили" нібито два українські винищувачі Су-24.

Чи були на кораблі "шахеди"

Вибух був настільки потужним, що у мережі поширились чутки, що на російському кораблі могли бути ударні-дрони камікадзе.

Цю версію прокоментував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат – він не підтвердив та не спростував ці дані та наголосив, що таку інформацію має оприлюднити той, хто безпосередньо нею володіє.

Однак, він погодився, що із огляду на приголомшуючі кадри, можна зробити висновок, що, імовірно корабель ніс потужний боєкомплект. Операція була ретельно спланована ЗСУ та іншими силовими структурами.

"Робота зроблена колосальна. Великий десантний корабель знищено. Власне він і поповнив той флот, який очолює зараз крейсер "Москва", – додав Ігнат.

Як відреагували в Росії та в Криму

"Голова" тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що в результаті атаки на Феодосію загинула одна людина, двоє поранені. Також пошкоджено шість будівель. Про можливі втрати серед особового складу на кораблі окупанти традиційно мовчать.

Повідомляється, що внаслідок вибуху у всіх найближчих до порту будинках вилетіли вікна. Понад 350 людей евакуйовано.

Пропагандистські телеграм-канали пишуть, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу вже розповів російському диктатору Володимиру Путіну про ураження десантного корабля. Однак, що саме він сказав достоменно не відомо.

Нагадаємо, ми раніше писали, що дельфіни атакували російський човен біля Кримського мосту. Крім того, ми зазначали, Росія перекинула до Криму військових з Якутії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.