Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні створять кадровий резерв медиків: куди відправлятимуть спеціалістів

МОЗ спільно із партнерами працює над створенням резерву лікарів, які працюватимуть на звільнених територіях

Фото: УНІАН

В Україні створять кадровий резерв медиків

Фото: УНІАН

Уряд планує започаткувати електрону систему, в якій медики зможуть обмінюватися документами та інформацією з іншими користувачами. Відповідну постанову прийняли у Кабміні.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький у Facebook.

З його слів, така система буде доєнана до Єдиної державної електронної базоиз питань освіти для отримання відомостей про фаховість медпрацівників. Крім цього, резерв міститиме актуальну інформацію про кадрові потреби на деокупованих територіях.

Досвід залучення медиків до допомоги під час критичних ситуацій вже є. Ліквідовувати наслідки підриву Каховської ГЕС погодилася тисяча спеціалістів. Найбільше – із Волинської, Тернопільської, Полтавської, Закарпатської областей та міста Києва.

Ті лікарі, які прагнуть працювати на відновлення України, будуть долучені до резерву.

"Мешканці поки що окупованих територій повинні знати, після деокупації, яка настане неминуче, люди будуть забезпечені якісною медичною допомогою", – наголосив депутат.

Як жінкам стати на військовий облік

Як ми писали раніше, для того, аби жінці стати на військовий облік, їй потрібно звернутися до ТЦК та надати пакет таких документів:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Під час відвідування ТЦК для запису на військовий облік, жінці формують особову справу.

У Раді пояснили, чи зможуть жінки-медики виїхати за кордон

Раніше ми писали, що З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мали стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Однак, важливо не сплутати постановку на облік з мобілізацією.

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко прокоментував Укрінформу це питання.

З його слів, ВР не планує законодавчо обмежувати жінкам-медикам виїзд за кордон. До того ж комітет Ради з правоохоронної діяльності не розглядає це питання.

"На рівні правоохоронного парламентського комітету таких розмов немає", – повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

На думку народного депутата, обмеження на виїзд жінок-медиків після постановки на військовий облік не мають запроваджуватися.

До того ж медичні працівники підлягають "бронюванню на роботі". Їх не можуть мобілізувати, якщо на своїй посаді вони приносять більше користі, ніж у лавах ЗСУ.

Нагадаємо, скільки військовослужбовиць у лавах ЗСУ. Також ми писали, ким тепер можуть служити жінки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.