Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відбудова Київщини: які проблеми, успіхи та головні виклики

За даними Київської ОВА, ворогом було зруйновано понад 27 тисяч об'єктів області, із них станом на сьогодні вже відновлено майже 13 тисяч будівель

Фото: УНІАН, міськрада Бородянки. Колаж: Pro Війну

Відбудова Київщини наразі триває

Фото: УНІАН, міськрада Бородянки. Колаж: Pro Війну

На Київщині триває відбудова житла, зруйнованого внаслідок підступних дій ворожої армії. Значну допомогу в даному процесі надає ООН.

Про це розповіли в ефірі "Українського Радіо" керівниця портфоліо "Інклюзивний розвиток і відбудова" Програми розвитку ООН в Україні Марія Гуцман та голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко.

Скільки об’єктів зруйновано на Київщині

За даними Руслана Кравченка, на Київщині окупантами було зруйновано понад 27 тисяч об’єктів:

  • багатоповерхівок ― понад 1700, з них 49 зруйновано вщент;
  • приватних будинків ― 22 800, з них близько 4 тисяч зруйновано вщент.

Скільки вже вдалось відновити

На сьогодні вже повністю відновлено або частково, з забезпеченням життєдіяльності, понад 12 800 об’єктів, із них 11 400 ― це житло.

Мета влади – відновити всю Київську область.

Як відбувається процес відбудови

За словами чиновника, спочатку виділяють кошти громади, обласні адміністрації, а також Кабмін із Фонду ліквідації наслідків російської агресії та міжнародних фондів й урядів країн. Потім місцева влада подає всю проєктно-кошторисну документацію щодо об’єктів.

"Якщо 7-9-поверховий будинок пошкоджений на 30-40%, то підготовка проєктно-кошторисної документації забере до 2 місяців і коштуватиме півтора мільйона гривень. Тому до процесу долучилися після деокупації і громади, і Київська ОВА, і міжнародні організації. Ми подаємо проєкти, а в уряді та в United 24 є спеціальні комісії, які обирають об’єкти", – каже Кравченко.

Наразі уряд вже затвердив 18 багатоквартирних об’єктів, а отже, понад 4 тисячі людей повернуться додому. 15-16 об’єктів влада обіцяє завершити відбудовувати до кінця цього року, а перші об’єкти здаватимуть вже у жовтні та листопаді.

Зараз діє програма КОДА з відбудови приватних будинків – це проєкти відбудови житла площею у 70-90-120 квадратів.

Яка умова відновлення знищеного житла

Голова Київської КОВА звернув увагу на те, що якщо люди мали 150 квадратів, то відбудувати можливо максимум 120. Приватні будинки відбудовують у 5 районах Київської області, які були під окупацією. Першими комісія обирає відбудову для багатодітних сімей, родин з інвалідами, родин, члени яких служать у ЗСУ.

"Ми зараз відбудовуємо приватний сектор в "Ірпінських Липках" ― 61 будинок, з яких 31 будинок підлягає комплексному відновленню та ремонту, а 30 будинків ми споруджуємо з нуля. Цей мікрорайон Ірпеня найбільше постраждав внаслідок російської агресії. Президент дав завдання, щоб ми комплексно відбудовували цілі мікрорайони, а не хаотично по одному будинку", – каже Кравченко.

Що кажуть експерти про відбудову

Член наглядової ради аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Віктор Андрусів вважає, що кошти, які виділяє уряд, є "дуже малою сумою на фоні масштабів руйнування, які є".

За його словами, ці гроші нині спрямовуються на "нагальні потреби, щоб люди могли повертатись у звільнені населені пункти". На його думку, у першу чергу нині йдеться про відновлення інфраструктури, оскільки це "питання розблокування населених пунктів та можливості для людей проживати в них".

Натомість голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зауважує, що питання відбудови залежать від регіону.

"Якщо брати населені пункти довкола Києва, то їх потрібно відбудовувати для того, щоб повертати туди життя. Водночас відновлення інфраструктури має супроводжуватися розбудовою системи протиповітряної та протиракетної оборони", – сказав він у коментарі DW. Як відзначає експерт, "щодо Харкова важко говорити про якісь масштабні програми відбудови, зважаючи на те, що це місто весь час зазнає обстрілів через близькість до російського кордону", – уточнив експерт

Однак, як наголошує Бураковський, є певні об'єкти, які потрібно відбудовувати незалежно від того, що відбувається в театрі бойових дій.

"Ми розуміємо, що у нас зруйнована велика кількість мостів та об'єктів, які забезпечували комунальні потреби. Їх потрібно відновлювати для того, щоб люди могли вижити, та щоб могла хоч якось функціонувати економіка", – зазначає він.

На думку Віктора Андрусіва, поки війна з Росією не завершена "вся Україна перебуває під загрозою повторення Бородянки", тому нині в першу чергу має відновлюватися пошкоджене житло, яке можна легко відновити.

"Людині, в якої житло зруйноване вщент, мають пропонуватись опції щодо її альтернативного розміщення – це може бути переселення в інше місце або проживання у зведених тимчасових модульних будинках", – зазначає він.

Відбудова Київщини: скільки грошей виділили

Раніше ми вже писали, що на Київщині вже схвалено позитивні рішення на понад 314 млн грн відповідно до першого етапу програми державної допомоги єВідновлення. Триває активна робота щодо опрацювання заявок на другий етап програми допомоги.

Зараз у Київській області діє низка програм щодо відновлення:

  • відбудовують 18 багатоповерхівок у рамках програми UNITED24;
  • відновлення з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії;
  • відбудова приватного житла в Ірпені;
  • відбудова з нуля приватних будинків у пʼяти районах Київщини;
  • відновлення в рамках урядової програми єВідновлення.

Подати заявку на отримання коштів для відновлення пошкоджень можуть люди з будь-яких постраждалих населених пунктів Київської області.

Як зазначили в КОВА, наразі в області триває другий етап програми єВідновлення. Це безготівкові сертифікати на купівлю житла замість того, яке було зруйноване.

Раніше ми писали про те, що російська армія з моменту початку повномасштабного вторгнення зруйнувала більше третини шкіл в Харківській області. Також сайт Pro Гроші розповідав про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.