Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Заморожені кошти російських банків віддали українцям: на що пішли гроші

Розповідаємо, як Україна використовує заарештовані активи російських банків, та хто може отримати компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло

Фото: УНІАН

Російські гроші допомагають відбудовувати Україну

Фото: УНІАН

Уряд України використовує заарештовані кошти російських банків, які працювали в нашій країні до повномасштабної агресії для виплат компенсації громадянам, чиє житло було пошкоджено або зруйновано під час бойових дій.

Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

"Станом на сьогоднішній день для виплати компенсацій ми використовували тільки заарештовані кошти російських банків, які працювали на території України. Найбільша сума була від дочки російського "Сбербанку", яка працювала в Україні", — повідомила Шуляк.

Вона також запевнила, що російські активи, які заморожені в інших країнах, передадуть Україні, а отримані кошти направлять на допомогу постраждалим від війни українцям.

В травні 2023 року розпочалась державна програма "єВідновлення", у межах якої, на ремонт помешкання, українцям виділяли до 200 000 тисяч гривень. Допомога надавалась таким громадянам, у яких:

  • квартиру або будинок неможливо відновити;
  • житло було пошкоджено після 24 лютого 2022 року;
  • споруда була на неокупованій території, де не ведуться бойові дії;
  • не було відремонтовано самостійно.

На освоєння цих коштів дається рік, а направлені вони можуть бути на покупку необхідних будівельних матеріалів.

Другий етап "єВідновлення"

Новий етап "єВідновлення" розпочався в серпні, він передбачає компенсацію українцям за зруйноване майно. Сертифікати на купівлю нового житла надають:

  • особам, у яких будівлі розташовані на території, де не відбуваються активні бойові дії, і на неокупованій території;
  • громадянам, житло яких не підлягає відновленню неможливо;
  • українцям, житло яких повністю зруйновано після початку вторгнення 24 лютого 2022 року.

До цього компенсацію виплачували саме за пошкоджене житло. А 17 жовтня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що у 2024 році розпочнеться третій етап державної програми "єВідновлення". Він передбачає компенсацію громадянам, які відремонтували пошкоджене житло власним коштом.

Раніше ми розповіли, куди спрямували 62 млрд грн з Фонду відновлення, а також який прогноз дали в Мінекономіки щодо термінів відновлення України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.