Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Конкретні числа: скільки високоточних ракет залишилось у Росії

Росія продовжує завдавати ракетних ударів по території України, однак робить це не так активного, як минулого року

Фото: УНІАН, Юрій Ігнат/Facebook. Колаж: Pro Війну

Чи багато ракет залишилось у ворога

Фото: УНІАН, Юрій Ігнат/Facebook. Колаж: Pro Війну

Країна-агресор продовжує виготовляти ракети, щоб використати їх проти України. Однак, наразі темпи її створення значно нижчі, ніж торік.

Про це повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в етері телемарафону "Єдині новини".

З його слів, зараз важко визначити, скільки ракет на озброєнні має Росія. Натомість, він зазначив, що їх залишилось близько 900 – кілька сотень кожного типу.

"Ми бачили пік у травні-червні, коли вони атакували – "Кинджали", балістика і крилаті ракети тоді одночасно летіли. Носіїв для "Кинджалів" у них достатньо, а от самих ракет не так багато",– зауважив речник Повітряних сил.

Однак, такий досвід для українців не є новим. Наші ППО давно навчилися збивати балістичні ракети. Зокрема;

  • "Іскандер-М";
  • С-400;
  • "Кинджали".

Військовий зазначив, що точно невідомо, скільки ворог готовий витрачати ракет на обстріли України.

    Чим відрізняються балістичні ракети від крилатих

    Раніше ми писали, що у ході повномасштабної війни Росія випустила по території України сотні балістичних та крилатих ракет. Однак далеко не всі знають, чим відрізняються ці види озброєння.

    Голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут пояснив, що головна відмінність між балістичними та крилатими ракетами полягає в тому, як вони рухаються до своєї цілі.

    Крилата ракета летить до цілі, а балістична ракета падає.

    Крилата ракета схожа на безпілотник. Вона летить не надто високо на дозвуковій швидкості. До того ж вона може змінювати траєкторію свого польоту. Це робить її відносно легкою мішенню для протиповітряної оборони.

    Балістична ракета, навпаки, підіймається дуже високо, а потім падає вниз по балістичній траєкторії. Завдяки високій швидкості та висоті польоту її складно виявити та збити.

    Росія має у своєму розпорядженні широкий спектр крилатих ракет, зокрема:

    • Калібр;
    • Х-55;
    • Х-101;
    • Х-555;

    Серед балістичних ракет Росії найбільш відомі "Іскандер" різних модифікацій.

    Обстріли балістикою посиляться

    Також ми зазначали, що Росія докладає зусиль для отримання балістичних ракет від Ірану, але поки що переговори між двома країнами не увінчалися успіхом.

    За словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Черняка, Москва не полишає спроб отримати від Тегерана нові крилаті ракети, зокрема Fateh-110 і Zolfagar.

    Українські розвідники не фіксували постачання такого виду озброєння від Ірану до Росії. Водночас представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Іран уже почав постачати Росії ударні дрони-камікадзе, керовані авіабомби та артилерійські снаряди.

    Кірбі також повідомив, що Тегеран розглядає можливість передачі Росії балістики малої дальності Ababil та Fateh-110. Ці дані викликали занепокоєння в американської влади, оскільки вони могли б посилити військову міць Росії в Україні.

    Раніше ми вже розповідали, чому Росія вирішила змінити тактику атак шахедами. Також ми зазначали, яку кількість дронів-камікадзе "шахед" виготовляє ворог щомісяця.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.