Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати військовим, мобілізація, покарання для ухилянтів – про усі зміни у підсумках тижня

Протягом тижня, що минає, з 1 по 7 січня, не вщухало обговорення нового законопроєкту зі змінами до мобілізації в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Цього тижня жваво обговорювали законопроєкт зі змінами до мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває робота над законопроєктом щодо мобілізації військовозобов'язаних. Якщо документ буде схвалено, зміняться деякі умови для військовозобов'язаних.

Зібрали для вас головне, що варто знати про мобілізацію, виплати військовим, покарання для ухилянтів та ідею призову по лотереї.

Зміст
1.Зарплати військових
2.Як отримати бронь від мобілізації
3.За якої умови поліцейські підуть на фронт
4.Мобілізація по лотереї
5.Як отримати відстрочку
6.Покарання для ухилянтів

Зарплати військових

Цього тижня ми детально розповідали про грошове забезпечення для військовослужбовців. Зокрема, їхня зарплата має дві складові:

  • основних виплат;
  • додаткового щомісячного забезпечення.

Розмір грошового забезпечення військовослужбовців визначається за формулою:

Грошове забезпечення = оклад + надбавки + доплати + премія

Розмір надбавок і доплат визначається за встановленими нормативами. Наприклад, надбавка за вислугу років становить від 25% до 50% посадового окладу, а надбавка за службу в силах спецоперацій – до 100% прожиткового мінімуму.

Розмір премії визначається командиром військової частини відповідно до особистого внеску військовослужбовця у загальні результати служби. Премія може бути зменшена за наявності дисциплінарних стягнень або ж узагалі не нараховуватися.

У 2024 році розмір грошового забезпечення військовослужбовців, ймовірно, залишиться на рівні 2023 року. Це пов’язано з тим, що в Україні триває війна, і уряд не має можливості наразі збільшувати видатки на оборону.

Розмір виплат

Військові отримуватимуть виплати, розмір яких стартує для:

  • солдатів – від 13 000 грн;
  • мобілізованих – від 33 000 грн.

Додаткова грошова допомога

Водночас держава виплачуватиме додаткову грошову допомогу:

  • 15 тис. грн – військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах;
  • 30 тис. грн – військовим, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з нацбезпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії;
  • 50 тис. грн – особам, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та виконують спецзавдання безпосередньо на лінії зіткнення;
  • 100 тис. грн – військовослужбовцям, які перебувають у зоні активних бойових дій або у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я.

Що впливає на розмір заробітної плати військовослужбовця

Виплати для захисників залежать від:

  • посади;
  • військового звання;
  • роду військ;
  • місця служби.
  • У кого зростуть виплати

Як відомо, у 2024 році не передбачено змін у зарплатах для захисників.

Але виплати військовим, які набули інвалідності внаслідок участі у бойових діях, можуть зрости на 12,5-30%.Це пов'язано з підвищенням рівня прожиткового мінімуму в Україні з 2 589 грн до 2 920 грн з 1 січня 2024 року.

Виплати військовим з інвалідністю прив'язані до прожиткового мінімуму, тому вони мають зрости у таких розмірах:

  • за інвалідність, набуту внаслідок виконання службового завдання, з 74 655 грн до 84 840 грн або з 86 220 грн до 100 560 грн;
  • за інвалідність, набуту під час проходження служби, з 179 535 грн до 213 280 грн або з 218 660 грн до 256 800 грн.

Таким чином, військові з інвалідністю, які були призвані на службу під час війни в Україні, можуть отримати додаткові кошти на своє лікування, реабілітацію та побут.

Як отримати бронь від мобілізації

Ми зазначали, що для того, аби оформити бронь, керівництво складає перелік військовозобов'язаних співробітників і передає його у такі органи влади:

  • органи державної влади — на погодження Генеральному штабу Збройних Сил;
  • органи місцевого самоврядування — до відповідних місцевих органів виконавчої влади;
  • підприємства, установи та організації, яким встановили мобілізаційні завдання — до органу державної влади або іншого органу, який встановив мобілізаційне завдання (замовлення).
  • підприємства та установи, що займаються виготовленням товарів на потреби ЗСУ — до центральних органів виконавчої влади.
  • критично важливі підприємства та організації — до центрального органу виконавчої влади.

Варто усвідомлювати: перед тим, як отримати бронь від мобілізації, роботодавець має надати актуальні облікові дані військовозобов'язаних чоловіків, які розраховують на відстрочку від служби.

За якої умови поліцейські підуть на фронт

За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, правоохоронці будуть готові стати на захист України та мобілізуватися у разі погіршення ситуації в країні. Проте, навіть зараз десятки тисяч поліціянтів посилено охороняють правопорядок у країні.

На сьогодні у поліції служать 98 тисяч офіцерів та сержантів. До повномасштабного вторгнення Росії вони були рівномірно розподілені по всій території України. Однак під час війни поліціянтів сконцентрували у прикордонних регіонах.

Додаткових наборів до лав Нацполіції наразі не проводять.

Мобілізація по лотереї

Цього тижня ексміністр економіки Тимофій Милованов обурив українців "креативною" ідеєю. Він запропонував проводити мобілізацію за допомогою жеребкування чи лотереї.

Колишній український чиновник зазначив, що мобілізацію за допомогою жеребкування чи лотереї раніше практикували в США – під час обох Світових та війни у В'єтнамі.

Проте, Милованов також зауважив, що такий механізм вважався неефективним, бо таким чином могли мобілізувати, наприклад, ключового вченого або інженера, який розробляв важливу зброю.

Як отримати відстрочку

Начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо пояснив, що законом визначено основні причини, за яких військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Серед них:

  • наявність трьох неповнолітніх дітей;
  • догляд за неповносправними батьками або батьками з інвалідністю, які потребують постійного догляду;
  • стан здоров'я, який не дозволяє виконувати військову службу.

Фітьо закликав військовозобов'язаних, які мають одну з цих причин, особисто звернутися до свого ТЦК та СП для оформлення відстрочки.

Покарання для ухилянтів

Раніше ми розповідали, що згідно з новим законопроєктом, у випадку, якщо військовозобов’язаних ухилятиметься від мобілізації, він повинен сплатити штраф, розміром якого складатиме від 8 500 грн до 17 000 грн. Наразі штраф за таке правопорушення складає від 3 400 до 5 100 грн.

Порушення законодавства про оборону, військову службу, військовий обов'язок, а також мобілізаційну підготовку та мобілізацію коштуватиме від 25 500 до 34 000 грн (для пересічних українців). Посадові особи за такі порушення можуть отримати штраф від 34 000 грн до 85 000 грн.

Також за новими правилами, людей, які порушують закон під час воєнного стану можуть затримати (термін 3 години або ж в деяких випадках 3 доби).

Нагадаємо, раніше ми писали про нову мобілізаційну стратегію від Міністерства оборони. Також ми повідомляли, що Верховна Рада України готує важливі зміни щодо мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.