Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чи застосовувала Росія нові "шахеди" під час атаки Києва: відповідь військових

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, російські військові постійно модернізуть ударні дрони-камікадзе, аби їх було важче збивати

Фото: скрін відео, Telegram Реальний Київ. Колаж: Pro Війну

Ігнат поянив, які дрони використовувала Росія під час атаки на Київ

Фото: скрін відео, Telegram Реальний Київ. Колаж: Pro Війну

Раніше Іран представив новий тип "шахедів". Але росіяни їх не застосовували під час нічної атаки на Київ.

Про це розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Зокрема, у соцмережі користувачі виклали фото безпілотників, якими росіяни атакували столицю в ніч проти 25 листопада. На кадрах можна помітити, що безпілотники пофарбовані вже не в білий, а в чорний колір. У соцмережі припустили, що ворог міг вже використовувати нові дрони, які нещодавно тільки представив Іран, вони оснащені реактивним двигуном.

"Це не є реактивні (шахеди, – ред.). Іран показав перспективну модель цього "шахеду", невідомо, в якій кількості їх виготовляють і т.д., яка буде доля цього реактивного БПЛА", – сказав Ігнат.

Також, за інформацією речника Повітряних сил, росіяни постійно модернізують "шахеди". Ймовірно, ворожі військові вирішили використати чорний колір, аби значно ускладнити роботу українських бійців протиповітряної оборони.

"Вони і раніше удосконалювали ті БПЛА, які отримали від Ірану, і ті, що роблять самі, використовуючи певні композитні матеріали для світловідбиваючої поверхні. Зараз ми бачимо, що використали карбономатеріал. Карбон є поглинаючим матеріалом для радіолокаційного сигналу, і чорний колір зрозуміло, чому", – додав він.

Які особливості нового "шахеда"

Як ми писали вже раніше, нещодавно в столиці Ірану представили оновлений дрон-камікадзе Shahed-238. Цей безпілотник через низку унікальних особливостей стало набагато складніше виявляти.

Він уточнив, що згідно з офіційною інформацією, представленою виробником дронів, оновлений "шахед" має такі особливості:

  • реактивний двигун;
  • різне радіолокаційне наведення.

Ігнат також звернув увагу на кольорове забарвлення нових "шахедів", це дозволить дронам бути менш помітними у небі.

"Цей "шахед" дуже реактивний, він забарвлений у чорний матовий колір, що ще може ускладнити роботу візуального виявлення", – сказав Ігнат.

Однак, за словами Юрія Ігната, ще немає точної інформації щодо того, чи отримала ворожа країна оновлені дрони від Ірану, але "відповідний досвід у цих країн вже є".

Раніше ми вже розповідали, чому Росія вирішила змінити тактику атак шахедами. Також ми зазначали, яку кількість дронів-камікадзе "шахед" виготовляє ворог щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.