Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не лише з Росією: в яких війнах брала участь сучасна Україна

Повномасштабна війна в Україні триває вже майже два роки, однак це не перше збройне протистояння, в якому незалежна Україна брала участь

Фото: voanews. Колаж: Pro Війну

Де воювали українці

Фото: voanews. Колаж: Pro Війну

Україна допомагала іншим країнам у війні. Окрім озброєння, країна відправляла в гарячі точки також своїх солдатів.

Розповідаємо, в який війнах брала участь сучасна Україна.

Війна у Македонії

У лютому 2001 року в Македонії спалахнув збройний конфлікт між урядовими силами та албанськими сепаратистами. Україна одразу ж надала Македонії військову допомогу. Серед техніки, яку надала Україна:

  • гелікоптери Мі-8;
  • гелікоптери Мі-24;
  • літаки Су-25.

Вся техніка одразу ж була залучена до бойових дій.

Поставка озброєнь Україною до Македонії викликала невдоволення в США. Однак Україна також відправила до Македонії 30 танків і 20 БТР болгарського походження, модернізованих на українських заводах.

Деякі західні ЗМІ стверджували, що гелікоптерами та літаками у Македонії керували українські військові пілоти. Однак доказів цієї версії не наводилося.

Війна в Іраку

У 2003 році в Іраку розпочався військовий конфлікт, який тривав до 2011 року. Він був розпочатий США та Великою Британією з метою повалення режиму Саддама Хусейна.

Україна також висловила підтримку цьому конфлікту та ввела свій контингент на територію Іраку 11 серпня 2003 року. Контингент складався з двох частин:

  • 19-го окремого батальйону радіаційного, хімічного та біологічного захисту;
  • 5-ї окремої бригади Сухопутних Військ Збройних Сил України.

Загальна чисельність українських військових у зоні конфлікту на початок вересня 2003 становила 1680 осіб. Вони були дислоковані на двох військових базах у містах Ель-Кут та Хіла, а також на території так званої "Зеленої Зони" у місті Багдад.

Українські сили були третім контингентом за чисельністю після американського та британського. Вони виконували завдання з охорони та забезпечення безпеки, а також з розмінування.

У грудні 2005 року основний контингент українських військових був виведений з Іраку. Однак у країні залишилася група військових кількістю до 50 осіб, які продовжували виконувати свої завдання до завершення бойових дій.

Операція "Океанський щит"

Операція "Океанський щит" є третьою операцією НАТО з боротьби з піратством в Аденській затоці та узбережжі Сомалі. Вона розпочалася в серпні 2009 року та триває донині. Україна брала участь в цій війні проти Сомалійських піратів.

Операція "Океанський щит" має такі основні завдання:

  • супроводження торгових суден, що прямують через Аденську затоку;
  • стримування атак піратів;
  • розширення співробітництва з іншими міжнародними організаціями та країнами в боротьбі з піратством.

Для виконання цих завдань країни-союзниці залучають свої військові кораблі, літаки та вертольоти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Залужний висловився з приводу підготовки українських військових. Також ми повідомляли, що думає головнокомандувач ЗСУ стосовно мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.