Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нові крила для ЗСУ: що відомо про винищувачі Mirage 2000D

Україна може отримати французькі винищувачі Mirage 2000D, які дещо поступаються характеристикам F-16

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Війну

Винищувачі Mirage 2000D

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Війну

У 2024-му році активно триває обговорення щодо можливого отримання Україною літаків Mirage 2000D. Ці винищувачі могли б вплинути на війну проти ворога.

Ми зібрали для вас ключову інформацію, що стосується французьких літаків.

Літаки Mirage 2000D

Ще навесні 2023-го року у Повітряних силах України почали говорити про можливе надання нашій державі французьких винищувачів Mirage 2000D.

Однак, тоді Юрій Ігнат заявив, що ці літаки є дещо застарілими. Згодом, командувач Повітряних сил України Микола Олещук зробив ще одну заяву щодо можливого надання Україні цих літаків.

Що стосується характеристик Mirage 2000D, то тут слід відзначити:

  • носій ракети Scalp та керованої авіабомби AASM;
  • вартість – 66-70 млн доларів;
  • введення у стрій – 1994-й рік;
  • літаків у строю – 65 одиниць;
  • виготовлено – 86 одиниць.

Насамперед, цей літак може замінити радянський Су-24М.

Також слід додати, що головною особливістю цього літака є те, що він здатен запускати ракети Scalp, а також інші ракети, які є схожими до Storm Shadow. Водночас, американські винищувачі F-16, які вже невдовзі повинна отримати Україна нездатні цього робити.

Дрони дальністю 1000 км

Раніше ми писали про те, що міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час інтерв'ю Reuters розповів про те, що Україна планує у 2024-му році виготовити тисячі дронів.

Зокрема, Федоров заявив, що наразі в країні є 10 компаній, які здатні виготовляти дрони дальністю 1000 км. Тому, у 2024-му році наша держава буде нарощувати виробництво безпілотників великої дальності. Насамперед, за словами Федорова, в Україні будуть виготовляти дрони, які летітимуть на 300, 500, 700 та навіть 1000 кілометрів.

Таким чином, нові українські БПЛА зможуть завдавати ударів навіть по Москві та Санкт-Петербурзі.

"Нам потрібно діяти антибюрократично. Це суть прориву у війні технологій. Ми будемо продовжувати робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології дійсно можуть нас врятувати", – сказав Михайло Федоров.

Від початку повномасштабної війни проти Росії бійці Збройних сил та інших військових формувань завдали великої кількості ударів по важливих для ворога об'єктах використовуючи дрони.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де відбуваються навчання російських операторів "шахедів". Також ми повідомляли, що росіяни на тимчасово окупованих територіях використовують Starlink.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.