Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Позиційна війна небезпечна? Експерт перерахував ризики для ЗСУ

Майор запасу зазначив, що завдяки певній паузі у веденні бойових дій, Росія зможе поновити свої сили та підготуватися до нових ударів по Україні

Фото: Генштаб ЗСУ

Тривала війна може "не дуже добре" завершитися для України

Фото: Генштаб ЗСУ

Головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний нещодавно зазначив, що війна переходить на етап "тривалої позиційної". На жаль, це може "не дуже добре" завершитися для України.

Таку думку висловив майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман у коментарі виданню РБК-Україна.

Військовий вважає, що у позиційної війни є один дуже небезпечний ризик – вона може тривати роками та "втомити" нашу державу.

"Журналіст Time Саймон Шустер вже написав, як особи з оточення Володимира Зеленського кажуть, що сидячи в окопі війну не виграєш. Це правда. Однак, щоб наступати, потрібні сили, військові не проти, але як це робити? Деякі "стратеги" розповідали, що потрібно в 3-5 разів більше людей", – пояснив Гетьман.

Він зауважив, що така перевага особового складу не є обов'язковою. Але точно не має бути у 3-5 разів менше людей.

"Як можна наступати взводом на позиції батальйону? Можна, якщо артилерія зрівняла батальйон із землею, але в нас обмежена кількість снарядів. Можна, якщо розбити з повітря всі укріплення, але у нас немає літаків", – пояснив Гетьман.

Чим небезпечна позиційна війна

Майор запасу каже, що позиційна війна може не дуже добре для нас завершитися.

Зокрема, під час деякої паузи, Росія зможе підготуватися до нових ударів. Вже видно, що Кремль не збирається програвати та зупинятися на окупованих територіях.

"Зараз ресурси виснажені, потрібен час, щоб їх відновити. І, швидше за все, цей час Росія отримає, якщо ми не отримаємо більше озброєнь", – додав експерт.

Що сказав Залужний в інтерв'ю The Economist.

Як ми писали раніше, за словами Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного, війна зараз переходить на новий етап – "позиційне протистояння", статистичний та виснажливий бій. Це піде на руку Росії, тому що дозволить ворогові поновити свій військовий потенціал, але загрожуватиме українським військовим.

Валерій Залужний пояснив, що саме потрібно зробити для якнайшвидшої перемоги України над Росією:

  • досягнення переваги над Росією в повітрі. Україна повинна наносити масовані удари з використанням дронів, збивати ворожі безпілотники, треба глушити російські авіабомби, засліплювати теплові камери ворожих безпілотників;
  • покращення ведення радіоелектронної боротьби (РЕБ) із наших безпілотників. Варто глушити сигнали ворожого зв’язку, адже це "ключ до перемоги" у війні дронів. Залужний наголосив, зо ЗСУ терміново потрібний доступ до електронної розвідки від наших союзників
  • контрбатарейна боротьба. Треба створити власні місцеві поля GPS — використовуючи наземні антени, а не лише супутники;
  • розмінування деокупованих територій – для цього необхідні сучасні датчики, які розпізнають імпульси світла для виявлення мін у землі;
  • варто нарощувати резерви ЗСУ. Головнокомандувач ЗСУ уточнив, що вже діє єдиний резерв призовників. Треба розширювати категорії громадян, які можуть бути призвані по мобілізації. Крім того, запроваджуватимуть "бойове стажування" – розміщення тих, хтобув нещодавно мобілізований у передових підрозділах для якнайкращої підготовки.

Валерій Залужний наголосив, що тривала війна несе колосальні ризики для ЗСУ, тому завдяки вищеперерахованим крокам "треба вирватися з цієї пастки".

Нагадаємо, Путін заявив, що США готуються до війни проти РФ та Китаю. Також ми писали, що російська армія намагатиметься захопити всю територію Донецької області вже до 31 грудня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.