Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Росія готується воювати проти НАТО? Які три сценарії може використати ворог

Військові експерти назвали три ймовірних сценарії розвитку подій, якщо Росія все ж спробує розпочати війну з країнами НАТО

Фото: сайт НАТО, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Експерти назвали три фази можливої війни Росії проти НАТО

Фото: сайт НАТО, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Можлива війна Росії проти НАТО передбачає три великі фази. Загроза нападу ворога на європейські країни НАТО зберігатиметься як мінімум протягом наступних 20 років.

Про це йдеться у великому аналітичному матеріалі видання Daily Mail.

За словами бригадного генерала у відставці Кевіна Раяна, на тлі тривожних прогнозів, Росія збільшила витрати на оборону до 140 мільярдів доларів.

"Ці зміни не мають сенсу, якщо вони спрямовані виключно проти нинішнього супротивника – України – країни, населення якої становить третину населення Росії, та яка ледве тримається сама. Зміни мають сенс, лише якщо Росія готується до війни проти такого масштабного супротивника, як НАТО", – зазначив Раян.

Фаза 1: ракетні удари та кібервійна

За словами аналітиків, ймовірна війна Росії проти НАТО може початися з масштабних кібератак і ракетних ударів по цілях у східній Європі та за її межами. Ймовірно, Росія спробує зруйнувати супутникові комунікації країн Європи.

Прогнози щодо ймовірних ракетних ударів невтішні для Європи.

"Росія не буде соромитися використання сотень високоточних ракет великої дальності проти цивільних цілей по всій Європі", – зазначив колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес.

За словами колишнього військового, Росію не хвилюють катастрофічні наслідки цих злочинів. Під загрозою можуть опинитися:

  • морські порти;
  • аеропорти та транспортні вузли;
  • військові штаби та аеродроми.

Фаза 2: наступ із суходолу, моря і повітря

Скоріш за все, після кібератак і масованих ракетних ударів, Росія вдасться до прямого вторгнення із суходолу, моря та повітря. Експерти вважають, що воно може початися в Сувальському коридорі між Польщею, Литвою та російським Калінінградом. Якщо захоплення коридору буде успішним, росіяни поширять вторгнення на:одну з країн Балтії Литву, Естонію або Польщу.

Подальший перебіг подій і просування вторгнення залежало б від початкової реакції НАТО.

"Якби ми вагалися, то невиконання наших зобов’язань згідно зі статтею 5 щодо захисту держав-членів... розірвало б альянс. Це було б приголомшливим ударом для НАТО, якби ми не виконали те, що ми сказали, що збираємося зробити", – сказав генерал Годжес.

Потім російський флот може намагатися взяти під контроль північний морський шлях, найдоступніший арктичний судноплавний шлях, який може стати новою магістраллю для міжнародної торгівлі, що "стало б руйнівним для країн НАТО з економічної та безпекової точок зору".

Вступ союзників: кому вигідне протистояння

За словами експертів, союзниками Росії у війні проти НАТО могли б стати:

  • Іран;
  • Китай;
  • Північна Корея.

Китай може використати війну між Росією і НАТО для потенційного вторгнення на Тайвань, однак навряд чи становитиме пряму загрозу для Європи.

Іран може взяти безпосередню участь у конфлікті з НАТО на боці Росії.

Північна Корея може вдатись до ядерної зброї, вважає Брюс Беннетт, дослідник з питань міжнародної оборони RAND Corporation, або ж "прямо погрожувати США застосуванням ядерної зброї".

Чи можна уникнути війни Росії з НАТО

Експерти запевнили, що Росію можна втримати від війни. Бен Годжес зауважив, що описаний вище сценарій не є неминучим, але "ми маємо чітко усвідомлювати загрозу".

"Найкращий спосіб запобігти нападу Росії на НАТО – це допомогти Україні перемогти Росію зараз", – зазначив генерал.

За словами американського військового Бена Годжеса, повномасштабна війна може статися лише якщо Росія відчуватиме, що НАТО не готове чи недостатньо об’єднане, щоб протистояти їй.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в НАТО оцінили ситуацію на російсько-українському фронті. Також ми повідомляли, що в НАТО розповіли про загрозу з боку Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.