Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Трагедія або пропаганда: чи були українські військовополонені на борту збитого Іл-76

Рада національної безпеки та оборони України заперечує присутність українських військовополонених на борту знищеного російського літака Іл-76

Фото: МІлітарний. Колаж: Pro Війну

Хто був на борту знищеного Іл-76

Фото: МІлітарний. Колаж: Pro Війну

24 січня над Бєлгородською областю було зафіксовано падіння російського літака Іл-76. Російська пропаганда поширила інформацію про те, що на борту були українські військовополонені, однак це неправда.

Про це в інтерв'ю "Бабель" повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Чи були там наші полонені, я вам точно можу сказати — ні. Кажу це на основі того досвіду, який у нас був після Тегерану, і на основі того, що відбувалося далі. Якби це дійсно сталося, то кількість біологічного матеріалу, те, що називається, скажімо так, загиблі, було б в значній кількості", — сказав Данілов.

З його слів, якби така інформація була правдивою — росіяни обов’язково б зафільмували загиблих. Крім того, Лавров би розказував про це на засіданнях ООН, та російське телебачення скористалося б таким інфоприводом.

Данілов стверджує, що росіяни заздалегідь підготували цю "історію" для пропагандистських цілей. Тому потрібно просто зачекати до спростування фейків.

Водночас Данілов розповів, що Україна не має достатньо інформації про те, чи живі полонені, яких мали обміняти того дня.

Відбувся новий обмін полоненими з Росією

Раніше ми писали, що нещодавно відбувся черговий обмін полоненими з Росією. Завдяки цій операції додому повернулися 100 українських військових.

Президент Володимир Зеленський повідомив про цю подію у своєму Telegram-каналі:

"Ще 100 українців удома, в Україні. Нацгвардія, прикордонники, ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя. Усі – наші, усі – знову на рідній землі. Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо!" – написав президент.

Зеленський подякував команді, яка займається обмінами, за їхню роботу та потрібний результат.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими надав детальну інформацію про звільнених:

  • 49 воїнів Національної гвардії України;
  • 25 прикордонників;
  • 26 військовослужбовців ЗСУ (серед них 11 тероборонців).

Всього станом на зараз з російського полону вже звільнено 3135 українців і українок.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в Росії висловилися з приводу можливих переговорів з Україною. Також ми розповідали, що в НАТО попередили про можливу небезпеку з боку Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.