Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ЗСУ вперше застосували унікальну систему ППО – що про неї відомо

Українські спеціалісти створили саморобну систему протиповітряної оборони, якій вже вдалось знищити ворожий "шахед"

Фото: скрін, МВС. Колаж: Pro Війну

ЗСУ вперше використали саморобну ППО для знищення дрону

Фото: скрін, МВС. Колаж: Pro Війну

У ніч проти 17 січня українські захисники успішно застосували саморобну протиповітряну оборону. На відстані 9 кілометрів знищено ворожий дрон-камікадзе.

Про це розповів голова Мінстратегпрому Олександр Камишін під час брифінгу в Давосі.

Український чиновник зазначив, що розробка власної української системи протиповітряної оборони триватиме ще багато років. Саме тому схвалено рішення сконструювати саморобну ППО. Наприклад, спеціалісти взяли радянські компоненти й застосували до них ракети західного зразка (або навпаки)

"Одна з систем вперше була сьогодні вночі використана успішна (одна з систем ППО, – ред.). Ми за 9 кілометрів збили "Шахед" й це перше використання такої системи. У нас приблизно 5 таких проєктів у цьому портфелі й дуже радий, що ми усі ці системи вже розгорнули на полі битви", – розповів голова Мінстратегпрому.

Що відомо про проєкт FrankenSAM

Скоріш за все, йдеться про проєкт FrankenSAM, який є гібридною системою ППО. Фактично це три зенітні-ракетні комплекси:

  • радянський ЗРК "Бук" з американськими ракетами RIM-7 Sea Sparrow;
  • ракети "повітря – повітря" AIM-9M у поєднанні з радянськими РЛС;
  • ЗРК на базі українських старих систем з елементами й ракетами від Patriot.

Ще в жовтні 2023 року в Пентагоні стверджували про успішні випробування цієї системи.

Чому українським силам ППО складно збивати російські "Кинджали"

Як ми зазначали вже раніше, речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповів, що причина низької ефективності ППО України у боротьбі з "Кинджалами" полягає в тому, що до недавнього часу у ЗСУ не було відповідних систем озброєння.

"Тепер, коли надійшли американські зенітні ракетні комплекси "Patriot", ситуація покращилася. Ці системи дозволяють відпрацьовувати саме по "Кинджалах", – зазначив Ігнат.

Як відомо, ракета "Кинджал" може пролетіти відстань від Тамбовської області до Києва за 2 хвилини, а до Вінниці – за 3,5 хвилини. Це означає, що під час зльоту російських бомбардувальників у РФ повітряна тривога оголошується у всіх регіонах України, які можуть бути потенційними цілями для цих ракет.

Раніше ми вже розповідали, чому Росія вирішила змінити тактику атак "шахедами". Також ми зазначали, яку кількість дронів-камікадзе "шахед" виготовляє ворог щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.