Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ЗСУ згортають деякі операції на фронті: в чому причина

За словами командувача Олександра Тарнавського, ЗСУ перейшли до оборони на деяких ділянках фронту, а також намагаються наступати на інших

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

ЗСУ згортають деякі операції через брак боєприпасів

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Українські військові на передовій стикаються з нестачею артилерійських снарядів. Збройні сили України були змушені згорнути деякі військові операції через брак іноземної допомоги.

Про це розповів командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський в коментарі виданню Reuters.

"Існує проблема з боєприпасами, особливо пострадянськими (снарядами – ред.) – це 122 мм, 152 мм. Обсяги, які ми маємо на сьогодні, недостатні, враховуючи наші потреби. Тому ми її перерозподіляємо. Ми переплановуємо завдання, які ставили перед собою, і зменшуємо їх", – сказав він.

Також Тарнавський додав, що нестача артилерійських снарядів відчутна по всій лінії фронту. На стан справ на передовій дуже впливає також і скорочення військової допомоги від західних союзників.

Тарнавський наголосив також, що й російські військові мають проблеми з боєприпасами. Проте, військовий не уточнив, із чим саме.

Командир зазначив, що виснажені бійці ЗСУ на південно-східному фронті перейшли до оборони на одних ділянках, але намагаються наступати на інших. Водночас нашим захисникам дуже бракує резервів для ротації та відпочинку.

"На деяких ділянках ми перейшли (до оборони – ред.), а на деяких продовжуємо наступальні дії – маневром, вогнем і просуванням вперед. І готуємо резерви для наших подальших широкомасштабних дій", – заявив генерал, додавши, що всі бригади працюють над тим, щоб дати особовому складу трохи відпочити.

Тарнавський також розповів про труднощі з особовим складом – військові вже "не такі свіжі, не такі відпочилі". Він вкотре наголосив, що кожен командир повинен мати резерв.

"Ми маємо багаторічний досвід проведення військових операцій в зимових умовах. Логістика, евакуація та переміщення техніки та особового складу є складними", – сказав він.

Які виклики на фронті взимку

За словами українського командувача, викликами для обох сторін взимку є:

  • холод;
  • погана видимість;
  • відсутність прикриття з боку дерев, які не мають листя

Тарнавський зазначив, що російські загарбники ведуть наступ на сході та намагаються оточити Авдіївку, за оборону якої він відповідає. Він додав, що ситуація у місті змінюється "кожен день і кожну ніч", російські війська регулярно змінюють свою тактику, досягнувши "часткового успіху на деяких ділянках на глибині близько 1,5 – 2 км".

"Я вважаю, що ми твердо утримуємо ці лінії сьогодні. Сьогодні ворог тисне на нас своєю чисельністю. Вони ніколи не дбали й не будуть дбати про свій особовий склад", – зауважив генерал.

Як відбувається ротація на фронті

Як ми вже розповідали, ротація військових на фронті – це періодична заміна особового складу, який виконує бойові завдання, на інших військовослужбовців. Вона дозволяє бійцям відпочити та відновитися після важких боїв, а також отримати нові сили та мотивацію для подальшої боротьби.

Рішення про ротацію військових ухвалюють командири військових частин або старші командири. Терміни ротації встановлює командування ЗСУ.

Бійців, які йдуть у ротацію, відправляють у відрядження з метою виконання обов'язків військової служби у складі військових частин, задіяних до ведення воєнних дій. Для цього їм видають відповідні посвідчення.

Нагадаємо, в Україні готують ротації військовослужбовців. Також ми писали, кому з військових дозволена ротація під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.