Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Столітню школу-мазанку відбудували та осучаснили після ворожих атак — який вона має вигляд

Завдяки благодійному фонду вдалось відбудувати унікальний Лихачівський ліцей на Чернігівщині, який був зведений ще в 1927 році

Фото: Благодійний фонд "Сміливі". Колаж: Pro Війну

На Чернігівщині відбудували столітню школу-мазанку

Фото: Благодійний фонд "Сміливі". Колаж: Pro Війну

На Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей, який в березні 2022 року постраждав внаслідок ворожих обстрілів. Школа була зведена в 1927 році за давньою українською технологією хати-мазанки.

Про це розповіли в благодійному фонді "Сміливі".

Відомо, що заклад вдалось відремонтувати у рамках ініціативи "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості".

"У цьому проєкті ми намагалися переосмислити традиційне і сучасне. Дати школі нове життя, але при цьому використати традиційні технології та зберегти місцеву культуру будівництва й оформлення", — пояснив директор фонду "Сміливі" Віталій Селик.

Скільки тривали ремонтні роботи

Відомо, що ремонтні роботи тривали впродовж липня-вересня. Завдяки допомозі 40 місцевих жителів та 60 волонтерів протягом 20 днів вдалось відновити зовнішні стіни школи.

Роботами керував народний майстер Микола Степанець, який має досвід будування хат-мазанок.

Крім того, у ліцеї були виконані наступні роботи:

  • замінено систему електрики;
  • зведено сучасний дах
  • відремонтовано водостічну систему;
  • побудовано вхідні групу з пандусом;
  • відремонтовано стіни, стелю, підлогу в бібліотеці, класах, фоє, коридорі ліцею.

Кожний клас обладнали меблями, партами-трансформерами, спортивними снарядами, телевізором, прожекторами, звуковими системами, нанесли стінопис з традиційними українськими орнаментами. Також осучаснили та оновили зону відпочинку, клумби, зупинку шкільного автобуса та виконали вогнебіозахист дерев’яних поверхонь й даху.

Благодійний фонд "Сміливі"
Благодійний фонд "Сміливі"

Як озеленили школу

На території школи висадили канадський клен на честь волонтера "Сміливих" Ентоні "Тонко" Ігната. Він допомагав відбудовувати школу. Однак, на жаль, у вересні загинув від ворожого снаряду під Бахмутом.

Відомо, що ініціатива U-LEAD "Відбудова місцевих шкіл для стійкості" спрямована на відновлення закладів освіти після війни у трьох областях — Чернігівській, Київській та Харківській.

Чи варто відбудовувати дороги під час війни: відповідь архітектора

Як ми розповідали раніше, архітектор Дмитро Чулков в інтерв'ю нашому сайту розповів, що дороги відбудовувати варто навіть під час повномасштабної війни.

"Дороги й мости, це по суті бетон, щебінь, арматура, пісок, тобто виключно місцеві матеріали, і робітники потрібні кваліфікації від найнижчої до середньої, тобто робочі місця для широкого загалу. Держава роздає гроші наймасовішому сегменту суспільства (як зарплату)", – сказав архітектор.

Крім того, експерт звернув увагу на те, що від початку війни ВВП України скоротився на 30%, умовно в кожного громадянина України стало на третину менше грошей, аніж це було до початку повномасштабного вторгнення.

Також Чулков оцінив стан українських доріг як "середньо поганий". Він каже, що доріг у нас, дійсно, небагато, але стан більшості з них поганий, тому варто щороку проводити ремонти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в місті Ірпінь відбудовують дитячий садок, який постраждав від рук агресора. Також ми повідомляли про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.