Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Трансформація навчальних закладів? Де в Україні відкриють оновлені школи

Зазначається, що у школах відбудеться не просто декоративний ремонт, а справжнє переосмислення простору

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Школи України будуть модернізовані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Війну

Школа для більшості людей є важливим етапом у житті. Але у багатьох громадян самі приміщення, де проходили заняття, не асоціюються з чимось приємним. Наразі ж Україна вводить багато нових реформ та модернізується. Разом з тим модернізуються і навчальні заклади.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Безпечні, інклюзивні та безбарʼєрні розробили 12 принципів трансформації українських шкіл", – написав він.

Зазначається, що для більшості українців шкільне приміщення – це зелені стіни, червона підлога, холодні коридори. Але щоб виростити націю дійсно щасливих українців та побудувати трильйонну економіку, необхідно трансформувати освіту. Причому не тільки зміст, а й простір.

"Попри повномасштабну війну ми рухаємося до трансформації приміщень. А після перемоги матимемо проєкт з напрацьованими пілотами", – заявив міністр.

Наголошується, що перші оновлені школи відкриють у Київській і Харківській областях, Кривому Розі та Запоріжжі.

Вже зараз презентується 12 основних принципів, які допоможуть створити сучасні простори. Міністр додає, що вони зручні, доступні та безпечні для всіх: учителів, дітей, батьків.

Перший принцип – це безпека понад усе. Це означає, що школи матимуть комфортне укриття, у якому можна продовжити навчання за потреби.

Другий пункт – школи як частина спільноти. Тобто планується створення місця, де цілодобово вирує життя. Діти зможуть займатися розвитком навіть після уроків, а громада зможе використовувати школу після занять для власного навчання.

Далі йде багатофункціональність. Зазначається, що учні проводять у школі по 8 годин. Тому потрібно створити зручні простори, якими діти користуватимуться на повну.

Наступна частина цього списку – безбар’єрність. Міністр пише, що простори враховуватимуть, що всі діти різні, але повага та можливості, які вони отримують, – однакові.

"Детальніше про принципи українських шкіл майбутнього за посиланням", – зауважив міністр.

Також Михайло Федоров подякував МОН, команді експертів з трансформації міст Big City Lab, міжнародній архітектурній ініціативі Rebuild the Wonderful та Маріуполь Реборн.

"Продовжуємо трансформувати українські школи разом", – написав Федоров.

Як зараз відбудовують зруйновані освітні заклади

Ми вже писали, що в оформленні використовуються нові стилістичні прийоми, які переосмислюють радянське сприйняття простору.

Зазначається, що при розробці проєктних рішень використовуються сучасні підходи в оформленні для переосмислення освітнього простору. Адже архітектурно стилістичні прийоми оформлення позанавчальних приміщень розроблені у 70 роки минулого століття та є рудиментами СРСР.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то ви можете ознайомитися з нашим матеріалом за посиланням.

Раніше ми також писали, чи вистачить тепла у школах узимку. Також ми розповідали, як столітню школу-мазанку відбудували та осучаснили після ворожих атак.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.