Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Лаунджзона та парк розваг — архітектор розкрив секрети відбудови українських шкіл

Архітектор Дмитро Чулков детально розповів, які підходи застосовуються під час відбудови зруйнованих ворогом освітніх закладів

Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова. Колаж: Pro Війну

В Україні триває відбудова зруйнованих ворогом шкіл

Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова. Колаж: Pro Війну

За підтримки програми "U-LEAD з Європою" українські архітектори відбудовують заклади освіти, які постраждалих внаслідок війни. В оформленні використовуються нові стилістичні прийоми, які переосмислюють радянське сприйняття простору.

Про це розповів у коментарі нашому сайту архітектор, засновник студії DK-architect Дмитро Чулков.

За словами Дмитра Чулкова, його архітектурна студія вже розробила та втілює у життя проєкти відновлення закладів освіти, які постраждали внаслідок дій російських військових.

При розробці проєктних рішень, ми використовували сучасні підходи в оформленні для переосмислення освітнього простору. Адже архітектурно стилістичні прийоми оформлення позанавчальних приміщень (їдальня, холи, актова зала) розроблені у 70-тих роках минулого століття безнадійно застарілі, та є рудиментами СРСР, – розповів Дмитро Чулков.

Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова
Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова

Архітектор уточнив, що під час оформлення навчальних закладів використовують прийоми, які переосмислюють радянське, застріле сприйняття простору, а саме:

  • актову залу роблять у вигляді музикальної, танцювальної студії;
  • хол зводять відразу із лаунджзоною з відкритою бібліотекою;
  • коридори – з галереєю дитячої творчості;
  • спортзала виглядатиме частоково як парк розваг;
  • ідальня сприймається як кафе-бістро.

Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова. Колаж: Pro Війну
Фото: з архіву архітектора Дмитра Чулкова. Колаж: Pro Війну

Також, за інформацією Дмитра Чулкова, передбачається оновлення графічного оформлення: створення логотипу шкіл, брендбуків, та шкільної навігації (вивіски класів, вказівники).

За даними досліджень, зміна прийняття, змінює поведінкові звички, і якщо наприклад актова зала буде оформлена як музична / театральна студія, то і заходи будуть відповідати стандартам театрального мистецтва, що в подальшому сприятиме розвитку українського театру музики танцю, – вважає архітектор.

Скільки об'єктів вже відбудовують

Зараз у роботі за програмою "U-LEAD з Європою" 11об'єктів, які знаходяться у найбільш постраждалих регіонах України: Харківській, Чернігівській та Київській областях.

На Чернігівщині відбудували стародавню хату-мазанку

Як ми писали раніше, за підтримки програми "U-LEAD з Європою", на Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей. Будівля дуже сильно постраждала через ворожі обстріли в березні минулого року. Школа була зведена ще в 1927 році з використанням давньої української технології хати-мазанки.

Заклад вдалось відремонтувати у рамках ініціативи "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості".

Ремонтні роботи тривали впродовж липня-вересня. Завдяки допомозі 40 місцевих жителів та 60 волонтерів протягом 20 днів вдалось відновити зовнішні стіни школи.

Роботами керував народний майстер Микола Степанець, який має досвід будування хат-мазанок.

Крім того, у ліцеї були виконані наступні роботи:

  • замінено систему електрики;
  • зведено сучасний дах
  • відремонтовано водостічну систему;
  • побудовано вхідні групу з пандусом;
  • відремонтовано стіни, стелю, підлогу в бібліотеці, класах, фойє, коридорі ліцею.

Кожний клас обладнали меблями, партами-трансформерами, спортивними снарядами, телевізором, прожекторами, звуковими системами, нанесли на стіни мурал з традиційними українськими орнаментами. Також осучаснили та оновили зону відпочинку, клумби, зупинку шкільного автобуса та нанесли вогнебіозахист на дерев’яні поверхні та дах.

Раніше ми розповідали про те, чи потрібно відбудовувати зруйновані мости й дороги під час війни. Раніше ми вже писали про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.