Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Сертифікат захисника у "Дії" та повістки у спортклубах – головне про мобілізацію за тиждень

Розповідаємо, які важливі зміни в мобілізації відбулися впродовж тижня, що минає, з 4 по 10 грудня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У мобілізацію мають намір внести важливі зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні готують важливі зміни у процес загальної мобілізації. Представники ТЦК почали вже роздавати повістки у спортклубах.

Розповідаємо, які важливі зміни відбулись у мобілізації в нашій країні впродовж тижня, що минає, з 4 по 10 грудня.

"Сертифікат захисника" у застосунку "Дія"

Цього тижня стало відомо, що для українців хочуть запровадити "Сертифікат захисника", який стане аналогом цифрового військового квитка.

Журналісти ВВС розповіли, що парламент готує таку "новинку" для військовозобов’язаних.

Запровадження "Сертифікату захисника" значно полегшить життя призовників. Кожні 60 діб військовозобов’язані можуть поновлювати дані про себе в додатку, не виходячи з дому.

Скасують термін "обмежено придатний"

У Верховній Раді планують прибрати термін "обмежено придатний" до військової служби. Замість цього, ВЛК будуть ділити призовників тільки на "придатних" і "не придатних", повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

З його слів, чинна система визначення категорій є несправедливою і неефективною. Зокрема, здорові чоловіки можуть потрапити в категорію "непридатних", а люди з очевидними проблемами зі здоров'ям можуть бути віднесені до категорії "обмежено придатні". Це може призвести до того, що на передовій будуть перебувати військовослужбовці, які не мають достатньої фізичної підготовки для виконання бойових завдань.

Електронні повістки

Цього тижня народний депутат Федір Веніславський розповів, що повістки хочуть дозволити розсилатиелектронною поштою.

Електронні поштові скриньки є актуальними для військового обліку, оскільки в Україні вже діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників. Цей кабінет містить усі ідентифікаційні дані громадян, тому повістки можуть надсилатися на електронну пошту.

Нові норми дозволять спростити отримання повісток і унеможливлять зловживання ними. Наприклад, військовозобов'язаний або призовник не зможе заявити, що він не отримав повістку, оскільки вона буде надіслана на його електронну пошту, яка є зареєстрованою.

Деякі українці втратять право на відстрочку

Влада України пропонує значно обмежити права на відстрочку від служби. Зокрема, його можуть скасувати через такі обставини:

  • закінчення строку її дії;
  • завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;
  • завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • позбавлення підприємства, установи й організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період уповноваженим органом;
  • ліквідації органу влади чи підприємства, установи й організації;
  • звільнення військовозобов’язаного з органу влади чи підприємства, установи й організації.

Повістки у спортклубах

На цьому тижні працівники військоматів почали навідуватися до спортзалів. Вони вручали повістки тренерам та людям, які прийшли на заняття. У Мережі з'явилися відео з роздачею повісток у спортзалах Ужгорода, Мукачева, Хуста, Дніпра та Києва.

Водночас у ТЦК називають такі дії своїх співробітників законними, адже в законодавстві не визначено конкретного місця для вручення повісток, тому їх можуть вручати в будь-якому місці, де можна встановити особу, якій вони адресовані.

Нагадаємо, чи можуть працівники ТЦК вручити повістку у громадському транспорті. Також ми писали, чи можна отримати повістку на АЗС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.