Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чому Росія пішла на обмін військовополоненими: в ISW назвали причину

3 січня 2024 року Україна та Росія провели найбільший обмін військовополоненими з початку повномасштабного вторгнення

Фото: Telegram/Дмитро Лубінець. Колаж:  Pro Війну

Навіщо Росії потрібен обмін військовополоненими насправді

Фото: Telegram/Дмитро Лубінець. Колаж: Pro Війну

Вчора з російського полону додому повернулося 230 українців, у тому числі 130 військовослужбовців Збройних сил України, 55 військовослужбовців Національної гвардії України, 38 військовослужбовців Державної прикордонної служби України, один поліцейський і шість цивільних осіб. Однак, Кремль має свою мету проведення обміну.

Про це написали в Інституті дослідження війни ISW.

Обмін відбувся в рамках домовленостей, досягнутих під час зустрічі президентів України та Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна в Стамбулі 29 грудня 2023 року.

Експерти вважають, що Росія пішла на цей крок, щоб покращити свій імідж на міжнародній арені. Країна-агресор блокувала переговори щодо обміну військовополоненими протягом п’яти місяців, але після низки кричущих інцидентів, коли російські військові використовували українських військовополонених у порушення Женевської конвенції, вона вирішила відновити процес обміну.

"Високопоставлені російські чиновники часто дуже зацікавлені в тому, щоб подати Росію як країну, яка дотримується гуманітарних та інших правових принципів, і вибір часу для обміну військовополоненими може бути частиною цієї ширшої інформаційної кампанії", – зазначили в ISW.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що найближчими тижнями може відбутися ще один обмін полоненими. Він висловив сподівання, що цей процес у 2024 році "покаже системність".

"Завдання стоїть – повернути абсолютно всіх", – заявив уповноважений з прав людини.

За його словами, за останні два тижні в переговорах із РФ відбулися певні зрушення: взаємне відвідування військовополонених, обмін теплими речами та, нарешті, повернення полонених.

Щоправда, країна-агресор Росія може будь-якої миті обірвати процес обміну.

Перший обмін полоненими у 2024 році

Раніше ми писали, що 3 січня 2024 року Україна та Росія провели масштабний обмін військовополоненими.

Серед звільнених військових є захисники Маріуполя та "Азовсталі", які перебували в російському полоні понад вісім місяців. Вони були поранені, виснажені та потребують медичної допомоги.

"Сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні", – написав омбудсмен Дмитро Лубінець.

Це вже 49-й обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і перший у 2024 році. Наразі Україні вдалося повернути додому 2828 захисників.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в Росії висловилися з приводу можливих переговорів з Україною. Також ми розповідали, що в НАТО попередили про можливу небезпеку зі сторони Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.