Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Перший обмін полоненими у 2024 році – скільки захисників України повернули додому

Частина українських захисників, яких повернули в Україну, боронили Маріуполь та "Азовсталь"

Фото: t.me/dmytro_lubinetzs. Колаж: Pro Війну

Відбувся перший у 2024 році обмін полоненими

Фото: t.me/dmytro_lubinetzs. Колаж: Pro Війну

Україна повернула з російського полону 230 військових. Частина із них боронила Маріуполь та Азовсталь.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у середу, 3 січня.

"Наші – вдома. З російського полону повернули більше двохсот наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронили Маріуполь та "Азовсталь", – підписав відео Зеленський.

Крім того, омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що з полону повернено 230 військових.

"Сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні", – написав він.

Це вже 49 обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні, і перший у 2024 році. Наразі Україні вдалося повернути додому 2828 захисників.

Обміни полоненими

Раніше, український лідер Володимир Зеленський розповів, що Україні за останні місяців вдалося повернути не надто багато громадян з російського полону. Зокрема, за його словами, за півроку додому змогли повернутися не більше ніж 100 українців.

Якщо ж брати до уваги весь час повномасштабної війни, то тут, за словами президента України, всього було звільнено декілька тисяч осіб.

Нерідко трапляються випадки, коли обміни військовополоненими відбуваються не лише в глобальному та публічному форматі, а й в місцевому. Тобто, сторони обмінюють осіб прямо поблизу лінії фронту. Тому, про деякі схожі обміни в Україні фактично не говорять.

Росіяни відмовляються від військових

Крім того, омбудсмен Дмитро Лубінець пояснив, чому до сих пір не відбувалися обміни військовополоненими між українською та російською стороною.

За його словами, винні в цьому росіяни, адже вони не поспішають звільняти своїх громадян з полону.

Українська сторона вже неодноразово проявляла ініціативу щодо обміну військовополоненими. Проте, від ворожої сторони так і не вдалося отримати належної відповіді. До того ж, за словами Лубінця, самі російські військовослужбовці, що потрапили до полону неодноразово писали заяви на те, щоб країна включила їх в списки на обмін. Проте, відповіді отримати не вдалося.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в Росії висловилися з приводу можливих переговорів з Україною. Також ми розповідали, що в НАТО попередили про можливу небезпеку зі сторони Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.