Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Масштабне розслідування про здачу півдня України – слідчі допитали навіть Залужного

Розповідаємо про розслідування та фігурантів справи щодо розмінування українських територій на півдні країни

Фото: Головнокомандувач ЗСУ/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Слідчі провели бесіду з Залужним щодо справи про "здачу півдня"

Фото: Головнокомандувач ЗСУ/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

24 лютого 2022-го року російська армія зайшла на територію України з тимчасово окупованого Криму через перешийок, який мав бути замінований. З того моменту окупанти захопили велику територію на півдні нашої країни, однак розслідування щодо можливих винуватців у "здачі півдня" тривають і досі.

Про це йдеться у матеріалі компанії BBC.

В джерелі зазначається, що президент України Володимир Зеленський, секретар Радбезу Олексій Данілов та начальник ГУР Кирило Буданов активно наполягають на тому, що держава повинна знайти винуватців у справі розмінування перешийка із Кримом. Відомо, що зараз розслідування цієї справи проводить Державне бюро розслідувань, однак більшість даних є секретними, тому доступу до них немає ні в кого.

Фігуранти справи про "здачу півдня"

Водночас джерело стверджує, що в ході цього розслідування спеціалісти допитали велику кількість військових та чиновників, які могли б бути причетними до цієї справи. Зокрема, серед них:

  • Сергій Наєв — командувач Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил Україні;
  • Андрій Ковальчук — колишній командувач групою військ "Південь";
  • Андрій Соколов — колишній командувач групою військ "Південь";
  • Віктор Муженко — ексначальник Генштабу Збройних сил України;
  • Руслан Хомчак — ексначальник Генштабу Збройних сил України;
  • Геннадій Лагута — колишній керівник Херсонської області;
  • Олександр Виноградов — екскомандир 59-ї окремої мотопіхотної бригади (ця бригада обороняла південь).

Крім того, як стверджує джерело, зі слідчими спілкувався навіть Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Однак, додамо, що ця бесіда була неофіційною, тому Залужний не має жодного процесуального статусу в цій справі. Крім того, опитано було і безліч інших свідків, імена яких в джерелі не називаються.

Українська армія просувається на південному напрямку

Раніше ми писали про те, що бійці Збройних сил України змогли досягти значних успіхів на південному напрямку. Зокрема, мова йде про Запорізьку область.

"Геолокаційні кадри, опубліковані 21 вересня, вказують на те, що українська бронетехніка просунулася на південь від російських протитанкових ровів і загороджень типу "зуби дракона", які є частиною тришарової оборони, і вступила в обмежений бій безпосередньо на захід від Вербового", —йдеться у заяві.

Там, за даними Інституту вивчення війни, бронетехніка бійців ЗСУ вже активно працює за останньою лінією оборони противника. Така інформація, за словами експертів, може свідчити про те, що Україна насправді має відчутний прогрес в контрнаступі. Також додамо, що таке просування бійців ЗСУ разом з військовою технікою було зафіксовано фактично вперше від початку контрнаступу.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив про те, що Україна звільнить Бахмут. Також ми повідомляли, яку заяву зробили в Повітряних силах щодо вибухів в Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.