Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Спецоперація Буданова та атака ЗСУ по ворожих аеродромах – головне про війну за тиждень

Розповідаємо про ключові та переломні події російсько-української війни за минулий тиждень

Фото: Генштаб ЗСУ

Найважливіше про війну

Фото: Генштаб ЗСУ

Українська армія ще на 7 днів наблизилась до перемоги. За цей час сталося чимало як і хороших, так і негативних новин.

Ми зібрали для вас найважливіше за період з 16 по 22 жовтня.

Хто постачав безпілотники Росії

16 жовтня міністр фінансів РФ Антон Силуанов на засіданні комітету Держдуми з бюджету і податків вперше зізнався, що майже всі військові дрони, якими на сьогодні володіють окупанти, з Китайської народної Республіки. Однак, країна-агресор прагне і сама розвиватися в цій сфері.

Також Силуанов представив нову ініціативу Росії щодо створення власної бази для виробництва безпілотників, яка отримає додаткове фінансування в розмірі близько 60 мільярдів рублів. При цьому, важливим завданням є досягнення того, щоб до 2025 року 41% усіх цих безпілотників мали позначку "Зроблено в Росії".

ЗСУ атакували аеродроми на окупованих територіях

Раніше ми писали, що представники Збройних сил України повідомили, що вночі з 16 на 17 жовтня українська армія завдала потужних ударів по аеродромах, які знаходяться на територіях тимчасово окупованих Луганська та Бердянська. З їх слів стає відомо, що на цих об'єктах перебувала велика кількість російської техніки.

Під час операції DRAGONFLY вдалося знищити:

  • дев’ять гелікоптерів різних модифікацій;
  • спеціальну техніку, яка знаходилася на аеродромах;
  • пускову установку ППО;
  • склад боєприпасів;
  • пошкоджено злітні смуги аеродромів.

Під час детонації загинули та поранені десятки людей. Тіла досі дістають з-під завалів.

Очільник ГУР брав участь в спецоперації

Ми зазначали, що командир групи ПЗРК спецпідрозділу ГУР "Артан" Олександр "Лютий" розказав, що бійці ГУР доволі часто проводять важливі операції, а в деяких з них особисто участь бере сам начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Зокрема, під час виконання однієї з них генерал-лейтенант Буданов змусив майже 20 окупантів здатися в полон нашим військовим.

"Під час одного з завдань штурмова група противника намагалася без вогневого ураження просто покинути зону дії, бо зрозуміла, що чинити опір вже не здатна. Тоді якраз з нами був присутній Кирило Олексійович. Він буквально в особистій розмові, лише одними переговорами по рації, змусив 19 росіян просто здатись у полон. Це неймовірна сила духу. Усі тоді відчули такий моральний підйом, коли почули голос нашого начальника. Адже більшість тоді не здогадувалися, що разом з нами, у нашому секторі, знаходиться начальник ГУР", — розповідає боєць ГУР.

Крім того, Олександр також розповів, що бійці його спецпідрозділу за останній час провели доволі багато операцій в районі акваторії Чорного моря. Зокрема, відомо, що саме бійці "Артану" брали участь у звільненні "веж Бойка", які знаходяться між Кримом та островом Зміїний.

Україна отримала всі легендарні танки Abrams

У вівторок, 17 жовтня, для захисту від ворогів та відвоювання своїх територій Україна отримала всі обіцяні Сполученими Штатами танки Abrams. Всього їх було доставлено 31 одиницю.

Ця техніка дуже захищена та рухлива, оснащена потужним озброєнням. На цьому танку вперше використали багатошарову броню типу Chobham. Висока захищеність машини спричинила і зростання ваги, яка становить 66,8 т.

Інші характеристики Abrams:

  • екіпаж: 4 людини;
  • двигун: 1 500 кінських сил;
  • калібр гармати: 120 мм;
  • максимальна швидкість: 68 км/год.

Вартість одного танку — від 6,21 млн доларів США.

Росія виводить свої кораблі з Криму

Ми розповідали, що переміщення Чорноморського флоту РФ із тимчасово окупованого Кримського півострова до Новоросійська триває вже понад кілька місяців. Це стосується кораблів, підводних човнів та штабної інфраструктури. Це вже ознака того, що можливостей у російського флоту стає менше. І навпаки, в українських Сил безпеки та оборони вони з'являються додаткові й обов'язково будуть використані ефективно.

Нагадаємо, Шмигаль розповів, куди спрямували 62 млрд грн з Фонду відновлення. Також ми писали, що окупанти вивозять політв'язнів із Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.